Αποχαιρετούμε τον Πάνο Βαλαβάνη, δάσκαλο και σπουδαίο αρχαιολόγο που άφησε σπουδαία κληρονομιά στην αρχαιολογία. Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο Πάνος Βαλαβάνης υπηρέτησε ως ένας από τους αγαπημένους δασκάλους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με επιτυχημένη καριέρα ως αρχαιολόγος και πλούσιο ανασκαφικό έργο, αναδείχθηκε σε στήριγμα για τους φοιτητές του, ενώ η προσήλωσή του στη διδασκαλία και την έρευνα τον έκανε αγαπητό στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο Πάνος Βαλαβάνης ήταν μάχιμος αρχαιολόγος, αναγνωρισμένος για τη σεμνότητά του και τη στήριξή του στους φοιτητές του. Γεννημένος το 1954 και με σπουδές στην Αθήνα και το Βύρτσμπουργκ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ από το 1981 έως το 2018. Η διδασκαλία του κάλυπτε ποικιλία θεμάτων, όπως η τοπογραφία και τα μνημεία της Αρχαίας Αθήνας, η αττική κεραμική και οι πανελλήνιοι αγώνες, ενώ ο συνδυασμός ερευνητικής προσήλωσης και βιωματικής προσέγγισης τον καθιστούσε εξαιρετικά δημοφιλή στους φοιτητές του.
Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής τομέα, επιβλέποντας δεκάδες διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες. Το συγγραφικό του έργο περιλάμβανε 13 βιβλία, περισσότερα από 80 επιστημονικά άρθρα και 15 εκδόσεις για το ευρύ κοινό, για τα οποία βραβεύτηκε το 2023 από την Ακαδημία Αθηνών. Υπήρξε ο δάσκαλος που ενέπνευσε τους φοιτητές του να ασχοληθούν με την αρχαιολογία και την έρευνα, και η θλίψη που προκάλεσε η ανακοίνωση του θανάτου του δείχνει τη μεγάλη επιρροή του.
Μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του ήταν ο αρχαιότερος εντοπισμένος ελληνικός ιππόδρομος στους Δελφούς, που χρονολογείται στη δεύτερη δεκαετία του 6ου αι. π.Χ. Θεωρείται ο δεύτερος σε σημασία μετά τον χαμένο ιππόδρομο της αρχαίας Ολυμπίας. Οι αρχαίοι πολιτικοί ηγέτες συμμετείχαν σε αγώνες εκεί, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία αυτού του ανακαλύψεως.
Σε συνέντευξή του, ο Βαλαβάνης δήλωσε ότι «η δουλειά της εκπαίδευσης δεν είναι να τα πούμε όλα, αλλά να ανοίγουμε την όρεξη των παιδιών και να τους δώσουμε τα εργαλεία για να ψάξουν παραπέρα».
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενημερωμένη για την απώλεια του Πάνου Βαλαβάνη, δήλωσε με θλίψη: «Είναι μια αναντικατάστατη απώλεια για την ελληνική αρχαιολογία και την ακαδημαϊκή κοινότητα». Η δήλωσή της τονίζει τη σημαντική πορεία του και τη συνεισφορά του στην Κλασική Αρχαιολογία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr