Ανακαλύψτε την αριστοτελική φιλοσοφία μέσω των Φυσικών και Μετά τα Φυσικά, δύο κεντρικών συγγραμμάτων. Στο επίκεντρο της αριστοτελικής φιλοσοφίας βρίσκονται τα Φυσικά και τα Μετά τα Φυσικά, τα οποία οι μελετητές θεωρούν ως θεμέλια μιας αναζήτησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της ελληνικής σκέψης και τη μοναδική προσωπικότητα του Αριστοτέλη.
Στα Φυσικά, η φύση (φύσις) αναλύεται ως το πεδίο κάθε αυτόματης κίνησης και μεταβολής, καθώς και η αιτιολογία των φαινομένων. Στα δύο πρώτα από τα οκτώ βιβλία του έργου, διατυπώνονται οι θεμελιώδεις αρχές της αριστοτελικής ερμηνείας της φύσης. Εδώ προβάλλεται το εννοιολογικό ζεύγος ύλη και είδος (μορφή), μέσω του οποίου ο Αριστοτέλης υπερβαίνει τη διαίρεση που προτείνει ο Πλάτων ανάμεσα σε μια καθαρά νοητική πραγματικότητα και τον αισθητό κόσμο.
Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, το είδος καταλαμβάνει τη θέση των ιδεών ως υπερβατικών οντοτήτων και αποκτά υπόσταση μέσα στην ύλη. Έτσι, τα αντικείμενα του κόσμου ανακτούν την ατομική τους αξία και ουσιαστικότητα. Κατά τον Αριστοτέλη, είναι ουσιώδες να εκκινούμε από τις βεβαιότητες που προσφέρουν οι αισθήσεις, προχωρώντας στη συνέχεια προς τα αντικείμενα της καθαρής σκέψης.
Μια τρίτη θεμελιώδης αρχή της αριστοτελικής σκέψης είναι η κίνηση, που επιτρέπει στο είδος να πραγματώνεται μέσω της ύλης. Ο όρος κίνησις εδώ δεν αναφέρεται μόνο στην τοπική κίνηση, αλλά περιλαμβάνει επίσης την ποσοτική αύξηση και την ποιοτική μεταβολή. Αυτή η κινητική εξέλιξη σχετίζεται με δύο κρίσιμες έννοιες για τον Αριστοτέλη, εκφράζοντας τη μετάβαση από τη δυνατότητα μιας μορφής στην πραγμάτωσή της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr