Ανακαλύψτε την επίδραση του Αριστοτέλη στη φιλοσοφία και τη λογική μέσα από την αναλυτική προσέγγιση των έργων του. Στο πλούσιο αριστοτελικό έργο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, περιλαμβάνονται οι πραγματείες, δηλαδή τα συγγράμματα που προήλθαν από τη διδασκαλία του επιδραστικού φιλοσόφου από τα Στάγειρα. Γνωρίζουμε ότι τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα συγκροτήθηκαν από μια συρραφή τμημάτων που απέχουν χρονικά μεταξύ τους και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν στενή αλληλεξάρτηση. Αυτό υποδεικνύει ότι ο Αριστοτέλης προσέθεσε στοιχεία στα έργα του, προκειμένου να τα αξιοποιήσει στο διδακτικό του έργο.
Στην αναζήτησή του για τη Λογική, ο Αριστοτέλης φαίνεται να επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας μεθόδου επιστημονικής συζήτησης, η οποία τον οδήγησε στην ανάλυση του συλλογισμού και στη θεμελίωση της θεωρίας του παραγωγικού συλλογισμού. Ο Περίπατος χαρακτήριζε τα λογικά του συγγράμματα ως απαραίτητα εργαλεία για την πνευματική εργασία, ονομάζοντάς τα «Όργανον».
Ο κορμός των λογικών συγγραμμάτων του Αριστοτέλη περιλαμβάνει τα τέσσερα βιβλία των Αναλυτικών. Τα δύο πρώτα, γνωστά ως Αναλυτικά πρότερα, αναλύουν τη γενική διδασκαλία του παραγωγικού συλλογισμού, ενώ τα δύο άλλα, Αναλυτικά ύστερα, εξετάζουν την απόκτηση της γνώσης μέσω της απόδειξης και του ορισμού, περιγράφοντας ταυτόχρονα τα σχήματα των παραγωγικών συλλογισμών.
Αξιοσημείωτο τμήμα της λογικής θεωρίας του Αριστοτέλη είναι και τα οκτώ βιβλία των Τοπικών, τα οποία θεωρούνται προγενέστερα των Αναλυτικών. Αυτά τα συγγράμματα αντλούν τη θεωρία τους από τη διαλεκτική, όπως αυτή εφαρμόστηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα και στους κύκλους των σοφιστών. Ο συγγραφέας επιδιώκει να δείξει τη διαλεκτική μέθοδο που οδηγεί σε πιθανές απόψεις σχετικά με οποιοδήποτε πρόβλημα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr