Ανακαλύψτε τη ζωή και το έργο του Άρθουρ Έβανς, του αναμορφωτή της μινωικής Κρήτης και εξέχοντος αρχαιολόγου. Ο Σερ Άρθουρ Έβανς αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της αρχαιολογίας, όπως επισήμανε ο αρχαιολόγος κ. Γιάννης Σακελλαράκης κατά τη διάρκεια της διάλεξής του σχετικά με τη ζωή και το έργο του Άγγλου αρχαιολόγου, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βρεταννικό Συμβούλιο. Η μακρά παράδοση ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία στην οικογένεια του Έβανς αποτυπώνει την επίδραση που είχε ο παππούς και ο πατέρας του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.
Από νωρίς, ο Άρθουρ Έβανς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις τέχνες και τις επιστήμες, εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει ποιητής και αστρονόμος. Μετά τις σπουδές του στην κλασική φιλολογία, αρνήθηκε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο εμπόριο νομισμάτων και αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο των ταξιδιών και της ανακάλυψης. Η πολιτική του δράση, μάλιστα, τον οδήγησε σε σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως η σύλληψή του κατά τη διάρκεια της επανάστασης της Ερζεγοβίνης. Η ενθουσιώδης συμμετοχή του στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των Βαλκανίων καθόρισε το πώς είδε την αρχαιολογία, θεωρώντας την εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας των καταπιεσμένων.
Το 1883, ο Έβανς πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, όπου εντυπωσιάστηκε από την αρχαία κληρονομιά της Κρήτης. Μέχρι το 1899, είχε ξεκινήσει τις ανασκαφές στην Κνωσό, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα που θα άλλαζαν την αντίληψη για τον μινωικό πολιτισμό. Με τον καιρό, οι ανακαλύψεις του οδήγησαν σε αναγνωρίσιμα συμπεράσματα για τη σπουδαιότητα του μινωικού πολιτισμού στην Ευρώπη, κάνοντάς τον έναν από τους θεμελιωτές της σύγχρονης αρχαιολογίας.
Στο τέλος της ζωής του, ο Έβανς είχε αποκτήσει σημαντική κληρονομιά από τον πατέρα του, την οποία χρησιμοποίησε για να συνεχίσει τις ανασκαφές και τις μελέτες του. Ωστόσο, οι αναστηλώσεις που έκανε στην Κνωσό, παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε, αντικατοπτρίζουν την προσήλωσή του στην προστασία και την ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς.
Ο Σακελλαράκης κατέληξε με τη σκέψη ότι ο Έβανς «θα έπρεπε να είχε ζήσει δύο ζωές», ώστε να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως τις θεωρίες του σχετικά με τη μινωική Κρήτη, οι οποίες αποδεικνύονται σταδιακά ορθές μέσα από τις νέες ανακαλύψεις που συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr