Αναλύουμε την αντιπαράθεση Γκέιτς και Μασκ για την προσφορά και την αποτελεσματικότητα στη φιλανθρωπία. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Έλον Μασκ είναι δύο εμβληματικές μορφές της υψηλής τεχνολογίας και έχουν πολλούς κοινούς παρονομαστές, αλλά και σημαντικές διαφορές. Ο Γκέιτς, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί 18 φορές πρώτος στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ηγέτες, σχεδιάζει να δωρίσει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέχρι το 2045. Αντίθετα, ο Μασκ επιδιώκει να μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες στις ΗΠΑ, αποκόπτοντας σημαντικούς πόρους από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Η φιλοσοφία τους ως προς την προσφορά είναι θεμελιωδώς διαφορετική. Ο Μπιλ Γκέιτς επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για την καταπολέμηση προληπτικών ασθενειών και την υποστήριξη της εκπαίδευσης, ενώ ο Έλον Μασκ έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση, χαρακτηρίζοντας την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Μόρις, καθηγητή στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Κολούμπια, η προσέγγιση του Μπιλ Γκέιτς αποπνέει ωριμότητα και στοχευμένο σχεδιασμό. Η επιτυχία του εξαρτάται από τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των προγραμμάτων που σχεδιάζει, κάτι που φαίνεται να παραβλέπεται από τον Μασκ, ο οποίος προτιμά τις άμεσες ενέργειες και τις ριζικές αλλαγές.
Καθώς ο Γκέιτς ανακοινώνει τη σταδιακή κατάργηση του ιδρύματός του και την αύξηση των δαπανών του σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, ο Μασκ προσπαθεί να αποδυναμώσει τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η συγκρουσιακή τους προσέγγιση στη φιλανθρωπία και η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα τους υπογραμμίζουν τις διαφορετικές φιλοσοφίες για την προσφορά και την ευθύνη των πλουσίων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr