Μπορείτε να επιβιώσετε με τέσσερις ώρες ύπνου; Η μετάλλαξη που μπορεί να το επιτρέψει

Μπορείτε να επιβιώσετε με τέσσερις ώρες ύπνου; Η μετάλλαξη που μπορεί να το επιτρέψει

Ανακαλύφθηκε γονιδιακή μετάλλαξη που επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Σε μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να συμβάλλει στην κατανόηση των διαταραχών του ύπνου, αμερικανοί γενετιστές ανακοίνωσαν την ανίχνευση μιας μετάλλαξης που επιτρέπει σε ορισμένα άτομα να αρκούνται σε μόλις 4 ώρες ύπνου ημερησίως χωρίς να παρουσιάζουν αρνητικές συνέπειες. Η μετάλλαξη του γονιδίου SIK3, που εκφράζεται στον εγκέφαλο, αποτελεί μία από τις λίγες γονιδιακές ποικιλομορφίες που επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ηλεκτρονικό περιοδικό PNAS, αναφέρουν ότι προηγούμενη μελέτη στην Ιαπωνία είχε δείξει μια άλλη μετάλλαξη του ίδιου γονιδίου, η οποία οδηγεί τα ποντίκια να κοιμούνται περισσότερο από το κανονικό.

Η Γινγκ-Χούι Φου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο Nature ότι ο οργανισμός μας συνεχίζει να εργάζεται όταν κοιμόμαστε, καθώς αποτοξινώνεται και επιδιορθώνει βλάβες. Η ομάδα της Φου μελετά τις διαταραχές ύπνου από τη δεκαετία του 2000 και έχει αναγνωρίσει πέντε μεταλλάξεις σε τέσσερα γονίδια που επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου. Στη τελευταία της μελέτη, η ερευνητική ομάδα εντόπισε την επίμαχη μετάλλαξη του γονιδίου SIK σε έναν εθελοντή που κοιμόταν πολύ λίγο.

Για να επιβεβαιωθεί η σημασία της μετάλλαξης, οι ερευνητές την εισήγαγαν σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά χρειάζονταν περίπου μισή ώρα λιγότερο ύπνο την ημέρα, συγκριτικά με τις κανονικές 12 ώρες. Αυτή η διαφορά είναι μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στους ανθρώπους με τη μετάλλαξη, υποδηλώνοντας ότι ίσως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δομή του ύπνου στα τρωκτικά ενδέχεται να διαφέρει από αυτήν των ανθρώπων.

Μελλοντικές μελέτες αναμένονται για να εξερευνήσουν πώς οι ήδη αναγνωρισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο εντοπισμός των μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον ύπνο θα προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη ρύθμισή του στον άνθρωπο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play