Αναζητώντας την ταυτότητα της Χαμένης Γερμανίδας, ένα πρόσωπο που κατέγραψε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ημερολόγιο δείχνει 7 Μαΐου 1945. Λίγες ημέρες μετά την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ στην Καγκελαρία του Γ’ Ράιχ, ο γερμανικός στρατός παραδίδεται στο δυτικό μέτωπο. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γέννηση της ιστορίας της Χαμένης Γερμανίδας . Ο αμερικανικός στρατός, που έχει εισέλθει στην -μόλις- ελεύθερη Τσεχοσλοβακία, κατευθύνεται από το Πίλσεν προς την Πράγα, με τον λοχαγό Όρεν Χάγκλαντ να καταγράφει τη σφοδρότητα του πολέμου με την κάμερά του.
Σε ένα βίντεο 25 λεπτών, που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, ο Χάγκλαντ δεν καταγράφει μόνο την παράδοση των γερμανών στρατιωτών και τον ενθουσιασμό των πολιτών για την ελευθερία τους. Η κάμερα του αποτυπώνει επίσης τη σοκαριστική εικόνα μιας νεαρής κοπέλας, ντυμένης με στρατιωτική στολή και εμφανώς κακοποιημένης . Η γυναίκα αυτή, γνωστή στην ιστορία ως Χαμένη Γερμανίδα, φαίνεται να περιπλανιέται με θλιμμένο βλέμμα, κρατώντας κάρτες στα χέρια της, και στιγμές της καταγράφουν την αγωνία της καθώς εμφανίζει ένα πικρό χαμόγελο.
Ωστόσο, 80 χρόνια μετά, η ταυτότητά της παραμένει μυστήριο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η άνθηση του διαδικτύου οδήγησε πολλούς να αναζητήσουν την απάντηση. Κάποιοι θεωρούν ότι η Χαμένη Γερμανίδα ήταν ναζί, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν θύμα του πολέμου. Η πιο δημοφιλής θεωρία την αναγνωρίζει ως Λάρα Μπάουερ, μια γυναίκα γεννημένη το 1921 στην Αυστρία, που υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας. Μετά τον πόλεμο, μετακόμισε στις ΗΠΑ, εργάστηκε στην Pan Am, συνταξιοδοτήθηκε το 1985 και απεβίωσε το 1994.
Παρά τις αναφορές του blogger Κάρλος Χάντερ, ο οποίος πέρασε δύο χρόνια ερευνώντας το θέμα, δεν υπάρχουν αρχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της με το όνομα Λάρα Μπάουερ. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γυναίκα στο βίντεο ήταν αυτή, όμως η αναζήτηση για την πραγματική της ταυτότητα συνεχίζεται, με τον Χάντερ να αποκαλύπτει ότι ένας άνδρας τον είχε προσεγγίσει ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα ήταν η γιαγιά του, Ματίλντα, αλλά και αυτός εξαφανίστηκε προτού μπορέσει να προσφέρει αποδείξεις. Οκτώ δεκαετίες μετά, η ταυτότητα της Χαμένης Γερμανίδας παραμένει άγνωστη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr