Η φυγή ταλέντων στο μπάσκετ αναδεικνύει τα κενά ευκαιριών στην Ισπανία και την Ελλάδα. Ο Ισπανός διεθνής Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, παίκτης του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε με ειλικρίνεια στη μαζική μετανάστευση νεαρών Ισπανών καλαθοσφαιριστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξή του στο Piratas del Basket, επεσήμανε τη σημασία του NCAA ως μια χρυσή ευκαιρία για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των νέων αθλητών. Είναι μια πόρτα που παλιότερα δεν υπήρχε και την βλέπω σαν τεράστια ευκαιρία, τόνισε ο Ερνανγκόμεθ, υπογραμμίζοντας ότι η προοπτική ενός 20χρονου να κερδίσει δύο εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα χρόνια είναι κάτι που δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Πώς θα πεις σε ένα παιδί 19 ή 20 ετών να μη δεχτεί αυτά τα χρήματα; δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η αποχώρηση ταλέντων προς τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει μια συστημική αδυναμία στην Ισπανική Λίγκα ACB να στηρίξει και να αναπτύξει τους δικούς της παίκτες. Ο Χουάντσο έθεσε ένα απλό ερώτημα: ποιος τους υπόσχεται λεπτά συμμετοχής στην ACB; Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην απουσία ευκαιριών για τους νεαρούς παίκτες στις κορυφαίες ισπανικές ομάδες, όπου οι ξένοι αθλητές κυριαρχούν και οι Ισπανοί είτε δανείζονται είτε μένουν στον πάγκο.
Επιπλέον, ο Ερνανγκόμεθ ανέφερε τη σχεδόν πανομοιότυπη κατάσταση στην Ελλάδα, όπου αρκετοί Έλληνες παίκτες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες ευκαιρίες. Ο ένας πάει στο ντραφτ, άλλος πήρε τεράστιο συμβόλαιο. Είναι προσωπική απόφαση, σημείωσε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στον Σέρχιο Ντε Λαρέα, ο οποίος παρέμεινε στην Ισπανία προτιμώντας το μπασκετικό περιβάλλον από τα πιθανά κέρδη στο εξωτερικό. Ίσως θα έβγαζε περισσότερα αλλού, αλλά παίζει. Και αυτό μετράει, σχολίασε ο Ερνανγκόμεθ.
Ο Χουάντσο, με την ωριμότητα και την ειλικρίνειά του, επισημαίνει ότι η κρίση της φυγής ταλέντων δεν μπορεί να κριθεί απλώς. Είναι εύκολο να τους κρίνεις, αλλά είναι κι αυτό δουλειά. Θα ζήσουν ένα όνειρο και θα είναι πιο κοντά στο NBA, είπε. Επικεντρώνεται στη πραγματικότητα ότι η διαρροή ταλέντου δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά και μια αναγκαία επιλογή λόγω έλλειψης ευκαιριών εντός της Ισπανίας και της Ελλάδας.
Η τοποθέτησή του τονίζει την ανάγκη για δημιουργία υποστηρικτικών δομών για τους νέους παίκτες. Αν δεν προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές, η διαρροή ταλέντων θα συνεχιστεί, όχι ως φυγή, αλλά ως σωτηρία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr