Η ΕΕ αναζητά τον δρόμο για έναν τολμηρό προϋπολογισμό που θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα κράτη μέλη της, έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους προς τους πολίτες. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, οι δεσμεύσεις αυτές ενδέχεται να παραμείνουν μόνο φιλόδοξα σχέδια. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΕ λειτουργεί με ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της.
Το τρέχον ΠΔΠ, που καλύπτει την περίοδο από το 2021 έως το 2027, συμφωνήθηκε το 2020 μέσω της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο Συμβούλιο. Αν και έχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια, οι ραγδαίες αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για έναν επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό μετά το 2027. Η περίοδος συζήτησης και διαπραγμάτευσης είναι τώρα.
Το πρώτο βήμα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Στρασβούργο, όπου η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μια έκθεση που υπογράφηκε, μεταξύ άλλων, από την Πορτογαλίδα ευρωβουλευτή Κάρλα Ταβάρες, μέλος της Ομάδας S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών). Αυτή η έκθεση προσδιορίζει τις βασικές προτεραιότητες που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιθυμούν να συμπεριληφθούν στη νομοθετική πρόταση για το ΠΔΠ μετά το 2027.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αυτή την κρίσιμη πρόταση αργότερα το καλοκαίρι, και η έγκρισή της θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα προκύψει ύστερα από διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο μέχρι το τέλος του 2026, και η έγκριση της έκθεσης από το ΕΚ μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα για τις αναμενόμενες θέσεις του Κοινοβουλίου στις προσεχείς διαπραγματεύσεις.
Οι Ευρωσοσιαλιστές προτείνουν την υιοθέτηση ενός πιο τολμηρού μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, εστιάζοντας στον αυξανόμενο αριθμό και την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αναζωπύρωση πολέμων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με φυσικές καταστροφές, και η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή της ΕΕ, καθώς η αντιμετώπισή τους θα είναι αδύνατη χωρίς ουσιαστική αύξηση των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΠ μετά το 2027.
Πηγή περιεχομένου: in.gr