Χρυσός: Η μυστηριώδης προέλευση της δημιουργίας του

Χρυσός: Η μυστηριώδης προέλευση της δημιουργίας του

Ανακαλύψεις σχετικά με την προέλευση του χρυσού και των βαρέων μετάλλων στο σύμπαν μας. Ακόμα και με την ύπαρξη νερού και οξυγόνου στη πρώιμη Γη, η ζωή δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς ένα ακόμα σημαντικό συστατικό: τα βαρέα μέταλλα. Η ύπαρξή τους είναι καθοριστική για τον ανθρώπινο μεταβολισμό, καθώς και για πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια τις διαδικασίες μέσω των οποίων αυτά τα στοιχεία δημιουργούνται και εξαπλώνονται στο σύμπαν.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι τα βαρύτερα στοιχεία, όπως ο χρυσός και το ουράνιο, μπορεί να προήλθαν από εκρήξεις σε έναν σπάνιο τύπο άστρου που ονομάζεται magnetar. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal, αυτά τα μαγνητικά άστρα, που υπάρχουν από την εποχή πριν τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, θα μπορούσαν να είναι μια πρώιμη πηγή πολύτιμων μετάλλων στον πλανήτη μας.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η διαδικασία σχηματισμού των βαρέων μετάλλων απαιτεί πυκνές περιοχές όπου νετρόνια και πρωτόνια μπορούν να συγκρουστούν, και ότι η αναλογία τους είναι κρίσιμη.

Οι επιστήμονες έχουν καθορίσει κάποιες βασικές απαιτήσεις για τη δημιουργία των βαρέων μετάλλων, με πρωταρχική προϋπόθεση τη συμπύκνωση μεγάλου αριθμού νετρονίων και πρωτονίων. Σημαντικά είναι τα αστέρια νετρονίων, τα οποία αποτελούν τα πιο πυκνά γνωστά αντικείμενα στο σύμπαν. Αυτά δημιουργούνται όταν ένα τεράστιο άστρο υφίσταται μια έκρηξη σουπερνόβα και ο πυρήνας του καταρρέει.

Η έρευνα εντόπισε ότι οι συγχωνεύσεις αστέρων νετρονίων παράγουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, αλλά υπάρχουν και άλλες πιθανές πηγές που πρέπει να εξερευνηθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης δύο αστέρων νετρονίων το 2017, παρατηρήθηκε ότι η ποσότητα χρυσού που δημιουργήθηκε ήταν πολλές φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης. Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις αυτές δεν εξηγούν την παρουσία βαρέων μετάλλων σε αστέρια που σχηματίστηκαν νωρίτερα στο σύμπαν, καθώς συμβαίνουν σπάνια.

Μια άλλη πιθανή πηγή βαρέων μετάλλων προέρχεται από τις φωτεινές εκρήξεις των magnetars. Αυτά τα αστέρια, με τα ακραία μαγνητικά πεδία τους, θα μπορούσαν να απελευθερώνουν ενέργεια ικανή να δημιουργήσει χρυσό και άλλα βαρέα στοιχεία.

Συνολικά, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι τα magnetars και οι συγχωνεύσεις αστέρων νετρονίων μπορούν να συνεισφέρουν από 1 έως 10% όλων των στοιχείων βαρύτερων από το σίδηρο στο γαλαξία. Η ανακάλυψη και η κατανόηση αυτών των διαδικασιών είναι σημαντική και θα απαιτήσει συνεχιζόμενες επενδύσεις στην έρευνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play