Δανία: Σφοδρή αντιπαράθεση για το γυμνόστηθο άγαλμα της γοργόνας

Δανία: Σφοδρή αντιπαράθεση για το γυμνόστηθο άγαλμα της γοργόνας

Διαμάχη στη Δανία γύρω από γυμνόστηθο άγαλμα γοργόνας, με κριτική για την απεικόνιση του γυναικείου σώματος. Έντονη αντιπαράθεση έχει προκληθεί στη Δανία σχετικά με την τύχη ενός αγάλματος γοργόνας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές του ως η καυτή φαντασίωση ενός άνδρα για την εικόνα της γυναίκας. Η αρμόδια υπηρεσία για τα παλάτια και τον πολιτισμό προγραμματίζει την απομάκρυνση του αγάλματος της Μεγάλης Γοργόνας (Den Store Havfrue), διαστάσεων 4 επί 6 μέτρων, που βρίσκεται στο Φρούριο Dragør, το οποίο αποτελεί μέρος των πρώην θαλάσσιων οχυρώσεων της Κοπεγχάγης. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η ενέργεια αυτή προγραμματίζεται επειδή το γλυπτό δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου του 1910.

Η διαμάχη γύρω από το γλυπτό επικεντρώνεται κυρίως στο μέγεθος του στήθους της γοργόνας, με τον κριτικό τέχνης Ματίας Κρίγκερ να το χαρακτηρίζει άσχημο και πορνογραφικό. Η δημοσιογράφος Σορίνε Γκότφρεντσεν έγραψε στην εφημερίδα Berlingske: Η ανέγερση ενός αγάλματος που αναπαριστά την καυτή φαντασίωση ενός άνδρα για την εμφάνιση μιας γυναίκας είναι απίθανο να προωθήσει την αποδοχή του σώματος από πολλές γυναίκες. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλές γυναίκες θεωρούν το άγαλμα χυδαίο και μη ποιητικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να απελευθερωθούν από καταπιεστικά πρότυπα.

Από την πλευρά του, ο δημιουργός του γλυπτού, Πίτερ Μπεκ, εξέφρασε την απορία του για τις κριτικές, δηλώνοντας ότι τα στήθη της πέτρινης φιγούρας είναι απλώς ανάλογα με το μέγεθός της. Το άγαλμα, που ανεγέρθηκε το 2006 στην προβλήτα Langelinie στην Κοπεγχάγη, μετακινήθηκε το 2018 λόγω καταγγελιών από τους ντόπιους ότι είναι η ψεύτικη και χυδαία γοργόνα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Φρούριο Dragør, μέχρι που η δανική υπηρεσία για τα παλάτια και τον πολιτισμό ζήτησε την αφαίρεσή του τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο δημιουργός υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι του Dragør συχνά εκφράζουν την εκτίμησή τους για το γλυπτό του και ελπίζει να βρει έναν τρόπο να το κρατήσει στην πόλη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play