Αναλύουμε τις επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία. Οι δασμοί αποτελούν σταθερό εμπόδιο στο εμπόριο και έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία επί πολλές δεκαετίες είχε αναπτυχθεί υπό καθεστώς ελάχιστων περιορισμών και σταθερών εμπορικών όρων. Η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου έχει οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και αναθεώρηση των προοπτικών για μεγάλες οικονομίες. Παράλληλα, η αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα, που φαίνεται να μην διστάζουν, θα βρουν μια λύση στη μεταξύ τους σύγκρουση, συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα προγραμματισμού και εγείρει φόβους για ύφεση.
Η Ιζαμπέλ Ματέος ι Λάγκο της BNP Paribas επισημαίνει ότι η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί σοβαρό αρνητικό σοκ βραχυπρόθεσμα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι δασμοί μπορεί να είναι υψηλότεροι από ότι αρχικά εκτιμήθηκε. Η τρέχουσα γενική δασμολογική επιβάρυνση είναι στο 10%, με υψηλότερα ποσοστά σε προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο.
Αν και η Κίνα δεν απορρίπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, οι ανησυχίες παραμένουν ισχυρές, και η αβεβαιότητα επιδρά κατασταλτικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Electrolux και η Logitech, έχουν ήδη αναθεωρήσει τους στόχους τους, μειώνοντας τις προσδοκίες τους για ανάπτυξη.
Αυτές οι ανησυχίες διαχέονται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, καθώς χώρες όπως η Ιαπωνία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής αναθεωρούν τις προοπτικές τους προς τα κάτω.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία, με την παραγωγή της να φαίνεται ότι επιταχύνεται, μπορεί να προσφέρει ελπίδες για σταθερότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Ινδία μπορεί να αναδειχθεί σε εναλλακτική λύση για τις ΗΠΑ στην παραγωγή, προσφέροντας ευνοϊκότερους δασμούς από την Κίνα. Στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αναδιαρθρώσει το εμπορικό σύστημα, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέες ευκαιρίες και προσαρμογές στην παγκόσμια αγορά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr