Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις εξαγωγές τυριών στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχίες στους παραγωγούς ποιοτικών τυριών. Οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αναστατώσει τις αγορές τροφίμων στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη επίδραση στους παραγωγούς ποιοτικών τυριών. Από τα κελάρια της Εμίλια-Ρομάνια στην Ιταλία μέχρι τις Άλπεις της Ελβετίας, οι παραγωγοί παρμεζάνας και γραβιέρας προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση αιώνων και να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους στην Αμερική. Στο κέντρο της Εμίλια-Ρομάνια, ο Τζουζέπε Αλάι, παραγωγός παρμεζάνας, θυμάται την οικογενειακή παράδοση που συνδέει το τυρί με την ιστορία. Η σχέση της παρμεζάνας με τις ΗΠΑ έχει γίνει στενότερη από ποτέ, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν υιοθετήσει αυτό το παραδοσιακό ιταλικό προϊόν ως βασικό στοιχείο της διατροφής τους. Ωστόσο, οι δασμοί του Τραμπ απειλούν αυτή τη μακροχρόνια παράδοση.
Μετά από σφοδρές διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι παρατήρησαν ότι οι δασμοί σταθεροποιήθηκαν στο 15%, που αν και είναι λιγότερο από το 30% που αρχικά είχε ανακοινωθεί, προκαλεί σημαντική ανησυχία στους παραγωγούς. Στην Ελβετία, οι δασμοί για τη γραβιέρα εκτοξεύτηκαν στο 39%, κάτι που φέρνει δυσάρεστες συνέπειες στους παραγωγούς.
Η ένωση παραγωγών Gruyère, για παράδειγμα, έχει ήδη αρχίσει να αναζητά εναλλακτικές αγορές και να μειώνει την παραγωγή της. Εν μέσω αυτής της κρίσης, οι τυροκόμοι εστιάζουν στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αναζητώντας τρόπους να πείσουν τους καταναλωτές για την αξία του αυθεντικού τυριού που παρασκευάζεται χωρίς συντηρητικά.
Συνοψίζοντας, οι παραγωγοί τυριών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση λόγω των δασμών του Τραμπ, αλλά παραμένουν αφοσιωμένοι στην παράδοση και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr