Αναλύσεις για τις προοπτικές των εμπορικών δασμών του Τραμπ και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μόλις 10 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος φαίνεται έτοιμος να μην ανταποκριθεί στις δραστικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί. Οι συμφωνίες με έως και δώδεκα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αναμένονται μέχρι τις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων συμβούλων του Τραμπ. Ωστόσο, αν οι πρόσφατες συμφωνίες του Τραμπ με την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενδεικτικές, οι συμφωνίες αυτές πιθανότατα δεν θα επιλύσουν θεμελιώδη ζητήματα και θα περιορίζονται σε ένα περιορισμένο σύνολο θεμάτων, με πολλές λεπτομέρειες να αναμένονται για μελλοντική διαπραγμάτευση.
Ο Τιμ Μέγιερ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ, επισημαίνει ότι «ο Λευκός Οίκος μπορεί να ανακοινώσει ορισμένα πλαίσια που θα αποκαλούνται εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν θα αντικατοπτρίζουν τη συνήθη αντίληψη περί εμπορικών συμφωνιών».
Για πολλές άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνίες, αλλά έχουν πληγεί από τους υψηλούς δασμούς που επιβλήθηκαν, ο Τραμπ έχει απειλήσει με νέους δασμούς που θα υπερβαίνουν το 10%. Αυτή η στρατηγική επικεντρώνεται κυρίως στους μικρότερους εμπορικούς εταίρους, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Στις 9 Ιουλίου, η κατάσταση είναι αβέβαιη, με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του να στέλνουν μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να μεσολαβήσουν σε μεμονωμένες συμφωνίες με πολλές χώρες.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες με ορισμένες χώρες, όπως η Ταϊβάν, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε πρόσφατα ότι δέκα σημαντικές συμφωνίες με μεγάλες οικονομίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν από την προθεσμία.
Η πορεία αυτή της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και άγχος στις εγχώριες επιχειρήσεις, εν μέσω των προκλήσεων που θέτει η πολιτική του Τραμπ. Η προθεσμία της 9ης Ιουλίου ενδέχεται να φέρει εκ νέου αναταράξεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η τελική έκβαση παραμένει αβέβαιη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr