Η διατροφή επηρεάζεται από την προσωπικότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα που εξερευνά τη σχέση τους. Ο Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν, Γάλλος δικηγόρος, πολιτικός, συγγραφέας και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους γαστρονόμους της ιστορίας, είχε επισημάνει σχεδόν 200 χρόνια πριν: «Πες μου τι τρως και θα σου πω ποιος είσαι». Σήμερα, οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή την παρατήρηση. Τι ακριβώς έχουν αποκαλύψει οι επιστήμονες σχετικά με την προσωπικότητα και την επίδρασή της στη διατροφή;
Μια πρόσφατη ελληνική μελέτη που διεξήγαγαν ο Ιωάννης Τσαρτσαπάκης και η Αγκλαΐα Ζαφειρούδη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντίστοιχα, δημοσιεύθηκε στο Journal of Educational and Social Research. Η μελέτη εξερεύνησε πώς οι διαστάσεις της Μεγάλης Πεντάδας (Big Five Personality Traits) επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι πέντε αυτές διαστάσεις είναι:
– Ανοικτότητα στην εμπειρία (openness)
– Ευσυνειδησία (conscientiousness)
– Εξωστρέφεια (extraversion)
– Ευχάριστη διάθεση (agreeableness)
– Νευρωτισμός (neuroticism)
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη σχέση των παραπάνω παραγόντων και των διατροφικών προτιμήσεων.
Τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία είναι πιο πιθανό να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αυτοπειθαρχούνται και να διατηρούν ένα υγιές βάρος μέσω καλών διατροφικών συνηθειών, ακολουθώντας γενικά υγιεινές συμπεριφορές.
Η υψηλή ανοικτότητα σχετίζεται με πιο υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, οι άνθρωποι με χαμηλή ανοικτότητα μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε νέα τρόφιμα.
Η ευχάριστη διάθεση αντικατοπτρίζει τη στάση του ατόμου απέναντι στους άλλους και σχετίζεται με χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Η εξωστρέφεια δείχνει την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, η οποία συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Ο νευρωτισμός σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα και ανθυγιεινές συνήθειες, όπως χαμηλή κατανάλωση φρούτων.
Προκαλεί ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε: Σε ποια κατηγορία ανήκουμε;
Πηγή περιεχομένου: in.gr