Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν, βραβευμένη ηθοποιός, μιλά για την τέχνη και την πολιτική στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν, ηθοποιός από το Αλκομπέντας, βιώνει μία από τις πιο δραματικές περιόδους της καριέρας της. Σε διάστημα ενός έτους, πέρασε από τη λάμψη της υποψηφιότητας για Όσκαρ στην απομόνωση λόγω ενός σκανδάλου στα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα, ωστόσο, τιμάται στη Βενετία με το βραβείο Kinéo για την καλύτερη διεθνή ηθοποιό.
Η Γκασκόν εντυπωσίασε με την ερμηνεία της στο Emilia Pérez του Ζακ Οντιάρ, υποδυόμενη έναν ναρκέμπορο σε μετάβαση φύλου, ρόλο που αντηχούσε και τη δική της προσωπική εμπειρία ως τρανς γυναίκα. Η ερμηνεία της οδήγησε στα Όσκαρ, καταγράφοντάς την ως τη δεύτερη Ισπανίδα υποψήφια στην ιστορία, μετά την Πενέλοπε Κρουζ. Ωστόσο, λίγο πριν από την τελετή, οι ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές αναρτήσεις της, καθώς και τα σχόλια της για τον Τζορτζ Φλόιντ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο Χόλιγουντ, με συνεργάτες και παραγωγούς να αποστασιοποιούνται και την παρουσία της στην τελετή να απειλείται.
Αν και ζήτησε συγγνώμη, η Γκασκόν δεν παραδέχθηκε ποτέ δημόσια ότι τα σχόλια ήταν δικά της. Παρ’ όλα αυτά, σταδιακά η βιομηχανία της χαλάρωσε το άτυπο εμπάργκο. Τον Μάρτιο, τιμήθηκε από την Ένωση Ηθοποιών στην Ισπανία και τώρα παραλαμβάνει το Kinéo στη Βενετία, έναν παράλληλο θεσμό του φεστιβάλ που αναγνωρίζει τόσο Ιταλικές όσο και διεθνείς παραγωγές, δίνοντας έμφαση στην αποδοχή από το κοινό.
Στη Μόστρα, μίλησε με έντονο τόνο για την τέχνη και την πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «Η τέχνη πρέπει να καταδικάζει τις φρικαλεότητες στον κόσμο και να είναι πολιτικά παρούσα. Όταν η πολιτική μπαίνει στην τέχνη, εκεί πάμε άσχημα.» Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα περισσότερων φωνών και ρόλων για τους τρανς ανθρώπους στον κινηματογράφο, τονίζοντας ότι απαιτείται διαρκής ορατότητα και όχι μόνο ένα μεμονωμένο παράδειγμα.
*Με πληροφορίες από: El Pais*
Πηγή περιεχομένου: in.gr