Διεθνής Αμνηστία: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητεί λόγω του βομβαρδισμού της φυλακής Εβίν από το Ισραήλ

Διεθνής Αμνηστία: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητεί λόγω του βομβαρδισμού της φυλακής Εβίν από το Ισραήλ

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά διερεύνηση των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη φυλακή Εβίν για εγκλήματα πολέμου. Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει σήμερα, Τρίτη, έκκληση για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είναι ορκισμένοι εχθροί. Τα εσκεμμένα αεροπορικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρέπει να υπόκεινται σε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου, όπως αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει ότι η φυλακή Εβίν ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν επανειλημμένα στη φυλακή αυτή, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων και εκτεταμένες ζημιές σε τουλάχιστον έξι τμήματα του κτιρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η φυλακή Εβίν θεωρείται πολιτική υποδομή και, συνεπώς, οι επιθέσεις κατά της πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Το Ισραήλ εκτόξευσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, χαρακτηρίζοντας τους ως αναγκαίους για την αποτροπή της Τεχεράνης από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που το Ιράν διαψεύδει εδώ και χρόνια.

Την 23η Ιουνίου, οι βομβαρδισμοί στη φυλακή Εβίν είχαν τραγικές συνέπειες, με τουλάχιστον 79 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων, συγγενών τους και μελών του προσωπικού. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, στη φυλακή Εβίν βρίσκονταν 1.500 έως 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι συχνά περιλαμβάνουν πολιτικούς αντιφρονούντες και αλλοδαπούς.

Μέσα στους κρατούμενους βρέθηκε και ζευγάρι Γάλλων, οι οποίοι φυλακίστηκαν για πάνω από τρία χρόνια και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Οι κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών κρατών, των οποίων οι πολίτες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί στο Ιράν, θεωρούν αυτούς τους τελευταίους ως ομήρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play