Δημογραφική κρίση και οι προκλήσεις της μείωσης του ενεργού πληθυσμού

Δημογραφική κρίση και οι προκλήσεις της μείωσης του ενεργού πληθυσμού

Η μείωση του ενεργού πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ συνιστά σοβαρή δημογραφική πρόκληση που απαιτεί άμεσες λύσεις. Η πρόσφατη Έκθεση για τις Προοπτικές Απασχόλησης του ΟΟΣΑ αναδεικνύει μια σημαντική δημογραφική καμπή, καθώς ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών που είναι σε θέση να εργαστούν σταματά για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να αυξάνεται. Ο ενεργός πληθυσμός στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί από 820,5 εκατομμύρια το 2024 σε 820,2 εκατομμύρια φέτος. Η παρατηρούμενη τάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2060, καθώς οι baby boomers, η πολυπληθέστερη γενιά μετά τον πόλεμο, αποχωρούν από την αγορά εργασίας.

Μέχρι το 2060, οι χώρες του ΟΟΣΑ θα δουν τον πληθυσμό ηλικίας εργασίας να μειώνεται κατά 8%, με αντίκτυπο στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις και υγεία, που θα αυξηθούν κατά 3% του ΑΕΠ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, υπογραμμίζει ότι αυτό το σενάριο δεν είναι βιώσιμο. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει και οι νέοι δεν αποκτούν παιδιά, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων θα φτάσει το 52% του πληθυσμού έως το 2060.

Η ανάγκη για ανανέωση του εργατικού δυναμικού καθίσταται επιτακτική, με έμφαση στη σημασία των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων που μπορούν να συμβάλουν στην αγορά εργασίας, εφόσον τους παρασχεθούν τα κατάλληλα κίνητρα και υποδομές. Ωστόσο, η απλή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν αρκεί. Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος, την προώθηση της κατάρτισης και την υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.

Επιπλέον, η ενθάρρυνση της μετανάστευσης και οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) παρουσιάζονται ως πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι πολλές και η βιωσιμότητα αυτών των προτάσεων χρειάζεται προσεκτική εξέταση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play