ΔΝΤ: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις προτείνονται για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του δημόσιου χρέους στην ΕΕ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί για μια εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεσή του με τίτλο How Can Europe Pay for Things That It Cannot Afford?. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε αυξανόμενες πιέσεις για δαπάνες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις, η άμυνα και η κλιματική αλλαγή. Εκτιμάται ότι οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2040 στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ για τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης η αύξηση αναμένεται να φτάσει τις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πορεία του χρέους δεν θα είναι βιώσιμη και μπορεί να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040, διπλασιάζοντας σχεδόν τα τρέχοντα επίπεδα. Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη το χρέος σε συνάρτηση με το ΑΕΠ των χωρών, αναμένεται να φτάσει το 155%.
Η αναμενόμενη αύξηση του χρέους ενδέχεται να προκαλέσει αναιμική οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλό δημόσιο χρέος μειώνει την ανάπτυξη, κυρίως όταν φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η αύξηση των επιτοκίων για τα κρατικά ομόλογα και οι προσδοκίες για μελλοντικούς υψηλότερους φόρους ενδέχεται να περιορίσουν τις επενδύσεις.
Το ΔΝΤ προτείνει την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της διακυβέρνησης και στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η μικροχρηματοδότηση εσόδων μέσω της φορολογικής πολιτικής και η ιεράρχηση των δαπανών.
Εν κατακλείδι, η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να χρειαστούν πιο ριζοσπαστικά δημοσιονομικά μέτρα για να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη πίεση στο δημόσιο χρέος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
