Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ευρωζώνη. Οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που αναμένονται στην επόμενη πενταετία λόγω της κλιματικής κρίσης, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχες με αυτές της πανδημίας Covid-19 ή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του παγκόσμιου κλίματος μπορεί βραχυπρόθεσμα να οδηγήσουν σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 5%, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που έχει εξεταστεί από το διεθνές δίκτυο NGFS, στο οποίο συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, καθώς και 130 ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα παγκοσμίως.
Η ΕΚΤ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ξηρασίες που πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και γενικά τον ευρωπαϊκό νότο, όπου οι κίνδυνοι ερημοποίησης είναι αυξημένοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι ξηρασίες στην Ευρώπη προκαλούν ετήσιες απώλειες 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 5% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2024, με τις απώλειες να αναμένεται ότι θα αυξηθούν στο μέλλον.
Από τις πρόσφατες έρευνες της ΕΚΤ προκύπτει ότι η έλλειψη επιφανειακών υδάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κλιματική απειλή για την οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο έως και το 15% του ακαθάριστου προϊόντος. Τα σενάρια του NGFS προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από μεγάλες πυρκαγιές, ξηρασίες και καύσωνες το 2026 θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ακραίες καταιγίδες και πλημμύρες, οδηγώντας σε σημαντική οικονομική ζημία.
Η ευρωζώνη μπορεί πάντως να μειώσει τις ζημιές εάν προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή πολιτικών για τη μετάβαση στην ουδετερότητα άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η μέγιστη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να είναι σχεδόν 5%, αριθμός παρόμοιος με αυτόν που καταγράφηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο μικρότερος από την επίπτωση της πανδημίας Covid-19.
Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος καταδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει υποστεί ζημίες άνω των 790 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από το 1980 έως το 2023, με την Ελλάδα να καταγράφει ζημίες που ξεπερνούν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Εν μέσω αυτών των επιπτώσεων, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι ζημιές μπορεί να φτάσουν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πηγή περιεχομένου: in.gr