Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, με επιπτώσεις στις σχέσεις και την ασφάλεια στην περιοχή. Ισραηλινοί έποικοι προχώρησαν σε εμπρηστικές επιθέσεις σε οχήματα και κατοικίες Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις αναφορές κατοίκων της περιοχής και επιβεβαίωση από τον ισραηλινό στρατό. Αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων στο χωριό Μπρούκιν, κοντά στον τόπο όπου πρόσφατα σκοτώθηκε μια έγκυος Ισραηλινή.
Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Μπρούκιν καταγγέλλουν τις συνεχείς επιθέσεις από κατοίκους του γειτονικού ισραηλινού οικισμού. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εκτόξευε βόμβες μολότοφ και ξυλοκοπούσε οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Άκραμ Σάμπρα, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από το σπίτι του όταν δεκάδες ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα που ανήκαν σε αυτόν και την οικογένειά του. «Είδα τα οχήματά μου να καίγονται και μετά με χτύπησαν στο κεφάλι και ακόμη ζαλίζομαι», δήλωσε. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορά για βανδαλισμούς από Ισραηλινούς πολίτες στην περιοχή, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δράστες είχαν απομακρυνθεί πριν από την άφιξη των στρατιωτών.
Μετά τη δολοφονία της Τζεέλα Γκεζ, μιας εγκύου κατοίκου του γειτονικού οικισμού Μπρούχιν, οι ισραηλινές δυνάμεις επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην περιοχή. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες που ερευνούσαν στην περιοχή σκότωσαν τον δολοφόνο της, μέλος της Χαμάς. Μετά την επίθεση, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν συχνές επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι πυρπολούν οχήματα και προκαλούν ζημιές σε περιουσίες.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή. Μέχρι τις 19 Μαΐου είχαν καταγραφεί 28 επιθέσεις εποίκων με τραυματισμούς ή καταστροφές. Ο αριθμός των επιθέσεων εποίκων το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 1.449, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί εδώ και δύο δεκαετίες.
Πολλοί ανώτατοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, η οποία παραμένει στρατιωτικά κατεχόμενη από το 1967. Οι περισσότεροι χώρες θεωρούν τους οικισμούς των Ισραηλινών εποίκων παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ το Ισραήλ αμφισβητεί αυτή τη θέση επικαλούμενο τους ιστορικούς δεσμούς των Εβραίων με την περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr