Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας εν όψει κρίσιμων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Οι Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, πριν προχωρήσουν στην επίσημη αίτηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραστεί στη σύνοδο με τον Ουκρανό ομόλογό του, ενώ οι Βρυξέλλες περιμένουν με ανυπομονησία την εξέλιξη της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, εάν η συνάντηση της Πέμπτης πραγματοποιηθεί, η Ε.Ε. θα ασκήσει πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αναφορικά με την προοπτική συμμετοχής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τον περιμένει. Προτού διαφανεί αυτή η προοπτική, είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές ενέργειες εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και η δήλωση του Πούτιν για την πιθανότητα διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Κάγια Κάλας, ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σχετικά με την προθυμία της Ρωσίας να επιδιώξει ειρηνικές λύσεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προτού επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι κυρώσεις θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν ο πρόεδρος της Ρωσίας αρνηθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση ή δεν συμφωνήσει σε μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προτρέψουν τον Τραμπ να ενεργοποιήσει τις απειλές του για κυρώσεις.
Η θέση του Κρεμλίνου παραμένει αβέβαιη όσον αφορά τη συμμετοχή του Πούτιν, με τις προετοιμασίες για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων να συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στη Ρωσία αν αυτό κριθεί αναγκαίο, εάν δεν τηρηθεί η εκεχειρία.
Οι επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία παραμένουν θολές, αν και ο πρόεδρος Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχος του Τραμπ, έχει δηλώσει ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη για νέο νομοσχέδιο που θα επιβάλει σφοδρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας θεωρούσαν ότι είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση του Τραμπ για κυρώσεις, ελπίζοντας σε συντονισμένες ενέργειες ΗΠΑ και Ευρώπης εάν οι επιθέσεις της Ρωσίας συνεχιστούν. Ωστόσο, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποδεχθεί δημόσια αυτό το σχέδιο, προτρέποντας τον Ζελένσκι να συναντήσει τον Πούτιν.
Καθώς οι εξελίξεις συνεχίζουν να διαδραματίζονται, το ζήτημα της συμμετοχής του Πούτιν και η επιβολή κυρώσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr