Εμπλοκή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών υπό τον Λεντούδη και τον Περογιάννη σε δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου που διευθύνεται από τον Σαλίμ Αχμέτ Σάιντ

Εμπλοκή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών υπό τον Λεντούδη και τον Περογιάννη σε δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου που διευθύνεται από τον Σαλίμ Αχμέτ Σάιντ

Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να συνδέονται με δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου. Το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Πέμπτη κυρώσεις κατά ενός δικτύου που διευθύνεται από τον Κούρδο Ιρακινό-Βρετανό επιχειρηματία Σαλίμ Αχμέτ Σάιντ, αποκαλύπτοντας μια μακροχρόνια επιχείρηση λαθρεμπορίας πετρελαίου που μετέτρεπε το ιρανικό πετρέλαιο σε ιρακινό, με στόχο την παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το OFAC, ο Σάιντ ελέγχει κρυφά την εταιρεία VS Tankers FZE, η οποία ήταν κεντρική στην επιχείρηση λαθρεμπορίας. Οι πληροφορίες του OFAC υποδεικνύουν ότι η VS Tankers έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις μεταφορές πλοίων (STS) και στη μίξη του ιρανικού πετρελαίου προκειμένου να το παραστήσει ως ιρακινό αργό.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει επίσης τις κυρώσεις σε αρκετά πλοία που συμμετείχαν σε μυστικές παραδόσεις ιρανικού πετρελαίου. Ανάμεσα τους βρίσκεται το δεξαμενόπλοιο DIJILAH (IMO 9829629), το οποίο διαχειρίζεται η VS Tankers από το 2019 και φέρεται να εμπλέκεται σε πολλές μεταφορές STS με το κυρώμενο πλοίο CASINOVA τον Απρίλιο του 2024, κοντά στα θαλάσσια σύνορα Ιράν-Ιράκ.

Η VS Tankers είναι μία από τις πολλές εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις σύμφωνα με την Εκτελεστική Διαταγή (E.O.) 13902, που στοχεύει στον τομέα του ιρανικού πετρελαίου. Άλλες εταιρείες που ελέγχονται από τον Σάιντ περιλαμβάνουν τις VS Oil Terminal FZE, VS Petroleum DMCC (πρώην Ikon Petroleum), Rhine Shipping DMCC, καθώς και την βρετανική The Willett Hotel Limited και Robinbest Limited.

Ο Σάιντ χρησιμοποίησε δωροδοκίες Ιρακινών αξιωματούχων για να αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά, επιτρέποντας την παρουσίαση του ιρανικού πετρελαίου ως ιρακινής προέλευσης. Αυτά τα έσοδα έχουν χρηματοδοτήσει εν μέρει την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά-Κουτσούλας (IRGC-QF), μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ.

Η τελευταία αυτή δέσμη κυρώσεων σηματοδοτεί την όγδοη δράση στο πλαίσιο της ενισχυμένης πίεσης του OFAC στην ιρανική πετρελαϊκή εμπορία, ακολουθώντας τις οδηγίες του Προεδρικού Μνημονίου Εθνικής Ασφαλείας 2. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παράλληλα, έχει χαρακτηριστεί επιπλέον έξι οντότητες και τέσσερα πλοία σύμφωνα με την E.O. 13846 για την γνώση που είχαν σε συναλλαγές ιρανικού πετρελαίου.

Υπάρχουν ενδείξεις για συνδέσεις ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών με αυτό το δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου. Οι Evalend Shipping, που ελέγχεται από τον Κρίτων Λεντούδη, και η Petrochem General Management, που ελέγχεται από τον Ιωάννη Περογιάννη, υπήρξαν βασικοί εμπορικοί συνεργάτες της AISSOT και της VS Tankers για σχεδόν δέκα χρόνια. Ο Ιωάννης Περογιάννης φέρεται να έχει δραστηριοποιηθεί ως ναυλομεσίτης για την οργάνωση Σαλίμ, προμηθεύοντας πλοία που ναυλώθηκαν από τις διάφορες επιχειρήσεις του Σαλίμ Σάιντ, περιλαμβανομένων της AISSOT και της Rhine Shipping.

Η Evalend Shipping του Κρίτωνα Λεντούδη έχει γνωστή σχέση με τον Σαλίμ Σάιντ, καθώς πολλά πλοία της ναυλώθηκαν στην AISSOT και τη VS Tankers.

Συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία

Παρόλο που ούτε η Evalend Shipping ούτε η Petrochem General Management έχουν υποστεί άμεσες κυρώσεις, οι ιστορικές και τρέχουσες εμπορικές σχέσεις τους με την AISSOT και τη VS Tankers—πλέον χαρακτηρισμένες οντότητες—εγείρουν ανησυχίες συμμόρφωσης και φήμης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του OFAC, οι μη αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να εκτεθούν σε δευτερεύουσες κυρώσεις εάν συνεχίσουν να συμμετέχουν σε σημαντικές συναλλαγές με κυρωμένες οντότητες ή δίκτυα.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, ιδίως εκείνοι που δραστηριοποιούνται στις εμπορίες αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, μπορεί να βρεθούν υπό αυξημένο έλεγχο από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστές και ναυλωτές, οι οποίοι ενισχύουν τη δέουσα επιμέλεια σε συνεργάτες που έχουν εκθέσεις σε κυρωμένα μέρη. Νομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συναλλαγές μετά το 2020—όταν το παράνομο δίκτυο του Σάιντ έγινε πιο δραστήριο—θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αναδρομικό έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές εάν συνδέονται με ροές πετρελαίου που έχουν υποστεί κυρώσεις ή με κανονιστικές ανωμαλίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play