Δεκαπέντε χρόνια μετά τον εμπρησμό της Marfin, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Θυμόμαστε τη φρίκη και τις ευθύνες. Στις 5 Μαΐου 2010, εν μέσω έντονων κοινωνικών αναταραχών, απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων κατά της ψήφισης του πρώτου μνημονίου από τη Βουλή, το υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε χώρος τραγωδίας, με τον ασφυκτικό θάνατο τριών ανθρώπων. Οι δράστες, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν εργαζόμενοι στο κτίριο, έριξαν βόμβες μολότοφ εντός του υποκαταστήματος. Μέσα από δημοσιεύματα του Βήματος και τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο υποκατάστημα της Marfin.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των μαρτύρων, η ένταση που προηγήθηκε της τραγωδίας κορυφώθηκε όταν διαδηλωτές από εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιλήφθηκαν ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν υπάλληλοι και στράφηκαν προς αυτούς με επιθετικά συνθήματα. Η ρίψη μολότοφ από αγνώστους οδήγησε σε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα στους εσωτερικούς χώρους της τράπεζας. Οι διαδηλωτές εμπόδισαν την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, καθυστερώντας την προσέγγιση των οχημάτων, ενώ οι πρώτοι πυροσβέστες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, αναγκάστηκαν να σπάσουν τις τζαμαρίες του κτιρίου.
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, με τους υπαλλήλους που βρισκόταν σε κίνδυνο να προσπαθούν να βρουν διέξοδο, ενώ οι πύρινες γλώσσες και οι καπνοί είχαν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, οι πυροσβέστες εντόπισαν τελικά τρία πτώματα στον τρίτο όροφο, ανάμεσα τους οι Αγγελική Παπαθανασοπούλου, έγκυος τεσσάρων μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια. Ο θάνατός τους ήταν ασφυκτικός, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.
Η Μάρνυ Παπαματθαίου και ο Ι. Νικολόπουλος κατέγραψαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, αποκαλύπτοντας το κλίμα της στιγμής και την ένταση που προηγήθηκε. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ομάδες διαδηλωτών να εκτοξεύουν μολότοφ και να επιτίθενται στους υπαλλήλους της τράπεζας. Καθώς η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, οι υπάλληλοι αντέτειναν τις προσπάθειές τους για να σωθούν.
Η τραγωδία αυτή άφησε πίσω της αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας του κτιρίου, με τους υπαλλήλους να αναφέρουν ότι εργαζόταν υπό τον φόβο απόλυσης. Εν τω μεταξύ, η τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής και νομικών αγώνων από τους συγγενείς των θυμάτων. Το έγκλημα της Marfin παραμένει ατιμώρητο, καθώς οι διαδικασίες απέτυχαν να αποδώσουν δικαιοσύνη στους ανθρώπους που χάθηκαν εκείνη την ημέρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr