ΕΕ: Διαπραγματεύεται την αποδέσμευση 550 εκατ. ευρώ για την Ουγγαρία υπό την προϋπόθεση αποδοχής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΕΕ: Διαπραγματεύεται την αποδέσμευση 550 εκατ. ευρώ για την Ουγγαρία υπό την προϋπόθεση αποδοχής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ εξετάζει την αποδέσμευση κονδυλίων για την Ουγγαρία, εφόσον υιοθετηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Κομισιόν, αναζητά τρόπους να παρακάμψει το σχεδόν βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, προκειμένου να αποδεσμεύσει σημαντικά κονδύλια για την Ουγγαρία. Η Ένωση δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω οικονομική πίεση στη Ρωσία. Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διακοπή εισαγωγών ενέργειας και την επιβολή περιορισμών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας απέτυχαν.

Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις μπορούν να εγκριθούν μόνο με ομοφωνία, και οι Ουγγαρία και Σλοβακία — οι τελευταίοι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ — έχουν απειλήσει να ασκήσουν βέτο. Οι πρέσβεις της ΕΕ εξέτασαν ένα πακέτο κυρώσεων που στοχεύει τα κρυπτονομίσματα, τις τράπεζες και την ενέργεια. Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2027.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, εν όψει κοινοβουλευτικών εκλογών το επόμενο έτος, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να μειώσει την εξάρτηση της Ουγγαρίας από τις φθηνές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, καθυστερώντας την υιοθέτηση κυρώσεων. Η Κομισιόν έχει παγώσει περίπου 22 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία το 2022 λόγω ανησυχιών για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει σταδιακά αποδεσμεύσει κάποια κονδύλια για να κατευνάσει τον Όρμπαν, αποδεσμεύοντας 10 δισ. ευρώ το 2023 για να πείσει τη Βουδαπέστη να άρει το βέτο της στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Επιπλέον, νωρίτερα φέτος, η Ουγγαρία αξιοποίησε νομικό κενό για να μεταφέρει δεσμευμένα κονδύλια σε άλλα προγράμματα, λαμβάνοντας 157 εκατ. ευρώ.

Μέσω συνεχών διαπραγματεύσεων, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να επιτρέψουν στη Βουδαπέστη να αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος των ζητούμενων κονδυλίων, περίπου 550 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές των Financial Times.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play