Εξερευνώντας τη νευρογένεση στους ενήλικες, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές της εγκεφαλικής ανάπτυξης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαίνεται να διατηρεί τη δυνατότητα παραγωγής νέων νευρώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη που βασίζεται σε προηγμένες τεχνικές. Αυτό το εύρημα ενδέχεται να ρίξει φως σε ένα μυστήριο που απασχολεί τη νευρολογία εδώ και δεκαετίες. Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η διαδικασία της νευρογένεσης, δηλαδή η παραγωγή νέων νευρώνων, σταματά με την ενηλικίωση. Μετά από εκείνη την περίοδο, φαινόταν ότι το σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων κυττάρων του εγκεφάλου μπορούσε μόνο να συρρικνώνεται.
Ωστόσο, οι απόψεις αυτές άρχισαν να αμφισβητούνται από τη δεκαετία του 1960, όταν πειράματα σε αρουραίους ανέδειξαν ότι η παραγωγή νευρώνων μπορεί να συνεχίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, που είναι κρίσιμος για τη μνήμη και τη μάθηση. Αν και οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι, η διαπίστωση αυτή δημιούργησε περαιτέρω συζητήσεις στον επιστημονικό κόσμο. Οι μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι οποίες αποκάλυψαν την ύπαρξη βλαστικών νευρικών κυττάρων και ανώριμων νευρώνων σε ανθρώπινους εγκέφαλους μέσω νεκροψιών, δεν πείθουν πάντα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, ανίχνευσαν στον ενήλικο εγκέφαλο ένα νέο στάδιο ωρίμανσης των νευρώνων, γνωστά ως προγονικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα προκύπτουν από τη διαίρεση των βλαστικών κυττάρων και μετατρέπονται σε ανώριμους νευρώνες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανίχνευση αυτού του τρίτου σταδίου ωρίμανσης ενισχύει την υπόθεση ότι ο ιππόκαμπος έχει τη δυνατότητα ανανέωσης.
Ο καθηγητής Γιόνας Φρίσεν, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: Καταφέραμε να ανιχνεύσουμε προγονικά κύτταρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η παραγωγή νευρώνων στον ιππόκαμπο συνεχίζεται στον ενήλικο εγκέφαλο. Η μέθοδος ανίχνευσης των κυττάρων απαιτούσε τεχνική εξειδίκευση και στηρίχθηκε στη χρήση μολυβιακού RNA (mRNA) για την αναγνώριση μεμονωμένων κυττάρων.
Αρχικά, οι ερευνητές μελέτησαν το mRNA προγονικών κυττάρων που απομονώθηκαν από τους ιπποκάμπους έξι βρεφών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα γονιδιακής έκφρασης για την εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να εντοπίσει αυτού του τύπου τα κύτταρα. Ο αλγόριθμος ανέλυσε ιστούς 14 ατόμων ηλικίας από 20 έως 78 ετών και ανίχνευσε προγονικά κύτταρα στον ιππόκαμπο, ενώ δεν βρέθηκαν δείγματα σε άλλες περιοχές, όπως ο εγκεφαλικός φλοιός.
Οι εξεταζόμενοι εγκέφαλοι παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Τα νεότερα άτομα διέθεταν περισσότερα προγονικά κύτταρα, ενώ πέντε δείγματα από μεγαλύτερες ηλικίες δεν είχαν καθόλου. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η νευρογένεση ενδέχεται να επηρεάζεται από διάφορους περιβαλλοντικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνέχιση της μελέτης αυτής θα μπορούσε να προσφέρει νέες προοπτικές για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr