Είναι το νερό το Syrah του μέλλοντος;

Είναι το νερό το Syrah του μέλλοντος;

Ανακαλύπτοντας την τέχνη της γευσιγνωσίας νερού, όπου η γεύση αποκτά νέα διάσταση. Έξι διακεκριμένοι σομελιέ συγκεντρώθηκαν σε μια σιωπηλή ατμόσφαιρα γύρω από ένα τραπέζι, προκειμένου να αξιολογήσουν την καθαρότητα, τη γεύση και την υφή διαφόρων πόσιμων υγρών. Αντί για κρασιά, το επίκεντρο της προσοχής τους ήταν το νερό υψηλής ποιότητας. Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, έφερε τον τίτλο Fine Water Summit, και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους της με 1.100 φιάλες που προέρχονται από 35 χώρες.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν, προερχόμενοι από μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ, η Γαλλία και η Καλιφόρνια, πλήρωσαν 975 δολάρια ο καθένας για να παρακολουθήσουν ομιλίες και γευσιγνωσίες, υπό την καθοδήγηση του Michael Mascha, ιδρυτή του ομίλου και κάτοικου του Τέξας. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στους 250 σομελιέ νερού που έχουν εκπαιδευτεί από την ακαδημία του Mascha. Η εκπαίδευση τους τους έχει διδάξει πώς η μεταλλικότητα επηρεάζει τη γεύση του νερού και πώς το διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να τροποποιήσει την αίσθηση στο στόμα.

Πράγματι, τα νερά προσφέρουν ποικιλία γεύσεων, όπως συμβαίνει και με τα κρασιά. Σύμφωνα με το Economist, κάποιο νερό από τα νησιά Λοφότεν της Νορβηγίας έχει γεύση λιωμένου χιονιού, ενώ άλλο, που προέρχεται από το ψηλότερο ηφαίστειο των Περουβιανών Άνδεων, είναι πικρό και αλμυρό. Ο σομελιέ Nico Pieterse προτιμά να συνδυάζει το πρώτο με σασίμι και το δεύτερο με τηγανητά πιάτα ή πίτσα με γαύρο.

Καθώς οι συμμετέχοντες δοκίμαζαν μη αλκοολούχες και αφρώδεις ποικιλίες, ο Mascha παρουσίασε ένα εντυπωσιακό μπουκάλι. Το Fromin, προερχόμενο από την εποχή των παγετώνων και ηλικίας 15.000 ετών, περιέχει νιφάδες χρυσού. Η στήριξή του στην τέχνη του καλού νερού έχει οδηγήσει σε σχεδόν 40 εστιατόρια, ορισμένα με αστέρια Michelin, να προσφέρουν πλήρη μενού νερού.

Ο Mascha, ο οποίος έχει διακόψει την κατανάλωση κρασιού λόγω υγειονομικών συστάσεων, προχώρησε στην προώθηση του καλού νερού και έχει επηρεάσει την αγορά, όπως φαίνεται και από τον Doran Binder, ο οποίος έχει γίνει viral στο TikTok λόγω της μοναδικής παραγωγής νερού στην αγγλική ύπαιθρο. Επισημαίνει ότι πολλές εταιρείες νερού παραπλανούν τους καταναλωτές με προϊόντα που περιέχουν πρόσθετα που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού.

Η σομελιέ και περιβαλλοντολόγος Elena Berg θεωρεί το κίνημα ως μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσει για την αξία του καθαρού νερού, εν μέσω των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι λοιπόν το νερό το Ξινόμαυρο του μέλλοντος; Αν ναι, ποιες τιμές θα έχει;

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play