Η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για μείωση δασμών εκτοξεύει τη ζήτηση για κοντέινερς, επηρεάζοντας τη ναυτιλία παγκοσμίως. Η πρόσφατη προσωρινή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη μείωση των δασμών, η οποία έχει διάρκεια 90 ημερών, έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κοντέινερς. Οι φορτωτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να στείλουν όσο το δυνατόν περισσότερα φορτία στις ΗΠΑ, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και των εορτών των Χριστουγέννων.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τους φορτωτές και η απότομη αύξηση των φορτίων θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στους ναύλους στη spot αγορά. Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Xeneta, Peter Sand, οι ναύλοι θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα πριν αρχίσουν να εξομαλύνονται, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες θα αναδιοργανώσουν τους στόλους τους για να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Η συμφωνία προβλέπει μείωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από 145% σε 30% για 90 ημέρες, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Αυτή η κίνηση έχει ήδη μετρήσιμο αντίκτυπο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με αύξηση του όγκου εμπορευμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τις αποστολές τους. Ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς τα υποκείμενα ζητήματα των εμπορικών εντάσεων παραμένουν άλυτα, και ανησυχούν για πιθανές καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Διώρυγα του Σουέζ προσπαθεί επίσης να σταθεροποιήσει το θαλάσσιο εμπόριο, προσφέροντας έκπτωση 15% στα τέλη διέλευσης για πλοία με μεγάλη χωρητικότητα. Οι αλλαγές στην κίνηση των πλοίων, λόγω γεωπολιτικών παραγόντων, είναι ακόμα πιο έντονες στο Ιράν, όπου η πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική αύξηση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
Η τρέχουσα κατάσταση της ναυτιλίας διαμορφώνεται σε ένα περίπλοκο τοπίο γεωπολιτικών και εμπορικών παραγόντων που συνεχώς εξελίσσονται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr