Ανακαλύψτε τη σημασία και τον συμβολισμό των ηλιοτρόπιων του Βαν Γκογκ στην τέχνη και τη ζωή του. Όταν σκεφτόμαστε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στα εμβληματικά και τολμηρά ηλιοτρόπια του. Το όμορφο αυτό φυτό μπορεί να θεωρηθεί το εμπορικό σήμα του καλλιτέχνη, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο ηλίανθος, όπως έγραψε κάποτε ο ίδιος, «είναι δικός μου», εκφράζοντας την επιθυμία του να συνδεθεί δημοσίως με αυτό το εντυπωσιακό φυτό και τα φλογερά του πέταλα. Τα ηλιοτρόπια κατέχουν προφανώς μια βαθιά σημασία για εκείνον, αλλά τι ακριβώς ήθελε να συμβολίσει ο Βίνσεντ με το αγαπημένο του helianthus annuus;
Μαζί με τον «Αστεροειδή Νύχτα», τα «Ηλιοτρόπια» της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έργο του Βαν Γκογκ. Ωστόσο, ο καλλιτέχνης δημιούργησε επίσης άλλους 10 πίνακες που εστιάζουν στα συγκεκριμένα λουλούδια, σε τρεις περιόδους έντονης έμπνευσης. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1887, ακολουθούμενη από τέσσερις πίνακες που ζωγραφίστηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα στη νότια γαλλική πόλη Αρλ το 1888. Οι πιο διάσημες εκδοχές από το 1888 δημιουργήθηκαν σε μια στιγμή αυτοπεποίθησης και αισθησιακής χαράς, αλλά οι δηλώσεις του Βαν Γκογκ σχετικά με τα ηλιοτρόπια στα γράμματά του παρέμειναν ασαφείς.
Η φιλία του με τον Πολ Γκογκέν ήταν επίσης σημαντική για την ερμηνεία των ηλιοτρόπιων. Αυτά τα λουλούδια δεν σήμαιναν μόνο καλλιτεχνική έκφραση αλλά ενσωμάτωναν και τις ελπίδες του Βαν Γκογκ για μια δημιουργική αδελφότητα που τελικά δεν ευοδώθηκε. Παρόλο που οι πίνακες του Βαν Γκογκ με τα ηλιοτρόπια καθιερώθηκαν ως σύμβολο στην αρχή του 20ού αιώνα, η προσωπική του λαχτάρα για αναγνώριση και αποδοχή παρέμεινε ανικανοποίητη.
Η τελευταία έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας, Kiefer / Van Gogh, διερευνά την επιρροή του Βαν Γκογκ στον σύγχρονο καλλιτέχνη Άνσελμ Κίφερ, και τα ηλιοτρόπια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την αναζήτηση. Η σύνδεση του Βαν Γκογκ με τον ηλίανθο προβάλλει τα πολυάριθμα επίπεδα σημασίας που φέρει το λουλούδι στην τέχνη και τη ζωή, προσκαλώντας μας να σκεφτούμε την ίδια μας την ύπαρξη.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr