Με χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους να έχουν κατακλύσει την πλατεία και τα καντούνια στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί το παραδοσιακό έθιμο του νησιού, η πρώτη Ανάσταση
Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».
Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους.
Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.
Τα μεσάνυχτα, ο μητροπολίτης Νεκτάριος θα τελέσει την αναστάσιμη ακολουθία στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά με το «Χριστός Ανέστη» η ατμόσφαιρα θα γίνει «εκρηκτική» και φαντασμαγορική από τα πυροτεχνήματα.
Δείτε επίσης: Δύο χρόνια μετά την πανδημία αναβιώνουν και πάλι τα έθιμα του Πάσχα
- Χουγκάζ: Σημαντική η αναγνώριση των αδυναμιών μας – Η έλευση του Γιάννη θα βοηθήσει
- Σ. Ριαμπκόφ: Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς παρά το μορατόριουμ
- Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο για τον πρόωρο θάνατο της Σοφίας Σεϊρλή
- Πέσιτς: Θα δούμε πώς θα είναι ο Μίτσιτς όταν υποστεί πίεση
- Θεσσαλονίκη: Τέλος αγωνίας για την 52χρονη που εξαφανίστηκε – Πού εντοπίστηκε