Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη διεθνή κοινότητα καλώντας στην προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Στην εκφώνηση κοινής δήλωσης εξ ονόματος 80 αντιπροσωπειών στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη προστασίας των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις. Ο Γεραπετρίτης τόνισε τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη Γάζα, αναφέροντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τουλάχιστον 36.000 θανάτους αμάχων σε 14 συγκρούσεις το 2024.
Για να υπογραμμίσει τη δραματική κατάσταση στη Γάζα, ανέφερε ότι οι πολίτες υποφέρουν από πείνα και ότι εκατοντάδες ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική, αλλά νομική υποχρέωση που απορρέει από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στη δήλωση, υπογραμμίζεται ότι όλοι οι άμαχοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, υποφέρουν από τις συνέπειες των συγκρούσεων και ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στον ζωτικό ρόλο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και στη σημαντική ανάγκη να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των δρώντων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ανακοίνωση καλεί επίσης τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση να επιτρέπουν την ασφαλή και ταχεία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας ότι η εργαλειοποίηση της βοήθειας είναι απαράδεκτη. Στο κλείσιμο της δήλωσης, τονίζεται η ανάγκη για λογοδοσία και επαναλαμβάνεται η συλλογική ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στην προστασία των αμάχων και την τήρηση του διεθνούς δικαίου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr