Ένας μύκητας ανατρέπει την κατάσταση στη μάχη κατά της λιπώδους ηπατοπάθειας

Ένας μύκητας ανατρέπει την κατάσταση στη μάχη κατά της λιπώδους ηπατοπάθειας

Ένας μύκητας του εντέρου μπορεί να προσφέρει ελπίδα για τη θεραπεία της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Μπορεί ένας μύκητας που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μικροβιώματός μας να παίξει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση μιας από τις πιο διαδεδομένες ηπατοπάθειες της σύγχρονης εποχής; Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, η απάντηση είναι θετική. Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (στεάτωση) πλήττει το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Ο μύκητας Fusarium foetens και το μόριο που παράγει, το FF-C1, παρουσιάζουν υποσχόμενα αποτελέσματα σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση. Τα πειραματόζωα που έλαβαν τον μύκητα παρουσίασαν βελτίωση της ηπατικής τους υγείας, μειωμένα επίπεδα φλεγμονής και μείωση του ουλώδους ιστού στο ήπαρ. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου προσδιόρισε ότι το FF-C1 εισέρχεται στο εντερικό επιθήλιο μέσω ενός αδιευκρίνιστου μηχανισμού.

Παρά την περιορισμένη προηγούμενη γνώση για το F. foetens και τη σχέση του με τον ανθρώπινο μεταβολισμό, η τρέχουσα μελέτη ενισχύει την κατανόησή μας για τη σύνθετη αλληλεπίδραση των μικροβίων στο έντερο. Ο Δρ. Τσιάγνκ Τσανγκτάο, μικροβιολόγος, ανέφερε ότι, «είχαμε κατανοήσει ελάχιστα σχετικά με την εξέλιξη αυτού του μύκητα ώστε να αποικίζει το έντερο υγιών ατόμων».

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε τον μύκητα από δείγματα κοπράνων 100 ατόμων στην Κίνα και δημιούργησε μια νέα μέθοδο καλλιέργειας. Στη συνέχεια, χορήγησαν τον μύκητα σε ποντίκια με λιπώδη διήθηση και παρατήρησαν σημαντική βελτίωση.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να ερευνήσουν άλλες ενώσεις που παράγονται από τον μύκητα για να εντοπίσουν πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές κατά της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει μόνον μία εγκεκριμένη θεραπεία στις ΗΠΑ για αυτή την κατάσταση, η οποία έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα της παρούσας μελέτης πολύ ελπιδοφόρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play