Την επείγουσα ανάγκη για θεσπισμένο πλαίσιο στην τηλεακτινολογία στη χώρα μας, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Αθανάσιος Χαλαζωνίτης. Ο κ. Χαλαζωνίτης παραχώρησε τη συνέντευξη με αφορμή την ομιλία του για την τηλεακτινολογία στο «11th MedTech Conference», όπου περιγράφει το άναρχο τοπίο που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και παραθέτει αναλυτικά τις προτάσεις της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας προς την Πολιτεία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου θεσμικού πλαισίου.
Ερ: Τι είναι τηλεακτινολογία;
Απ: Τηλεακτινολογία είναι η ηλεκτρονική, μέσω ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος, μετάδοση απεικονιστικών εξετάσεων ασθενών, από τον τόπο και τον χώρο που αυτές παρήχθησαν σε άλλο απομακρυσμένο τόπο, με σκοπό την εκτίμηση από ιατρό ακτινολόγο ή την συμβουλευτική δεύτερη γνώμη πάλι από ιατρό ακτινολόγο. Οι διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί να βρίσκονται στον ίδιο οργανισμό ή σε διαφορετικούς οργανισμούς, εντός της ίδιας χώρας ή πέρα από διεθνή σύνορα.
Με απλά λόγια, ας υποθέσουμε πως γίνεται μία αξονική τομογραφία στα Κύθηρα (εκεί που υπάρχει εγκατεστημένος αξονικός τομογράφος, αλλά δυστυχώς όχι ιατρός ακτινολόγος). Με τηλεακτινολογία, αυτή η εξέταση γνωματεύεται άμεσα από ιατρό ακτινολόγο που είναι συνδεδεμένος μέσω διαδικτύου με το Κ.Υ. Κυθήρων, ενώ βρίσκεται π.χ. στα Ιωάννινα.
Ερ: Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξη της τηλεακτινολογίας στο σύστημα υγείας;
Απ: Τέσσερις λόγοι καθιστούν αναγκαία την ένταξη της τηλεακτινολογίας σήμερα στο σύστημα υγείας: 1. Η μεγάλη έλλειψη ιατρών ακτινολόγων στη χώρα μας και παγκοσμίως. 2. Η ραγδαία αύξηση σε αριθμό των απεικονιστικών εξετάσεων τα τελευταία χρόνια. 3. Η παροχή έγκαιρων και ποιοτικών υπηρεσιών διαγνωστικής απεικόνισης, 24 ώρες το 24ωρο. 4. Η υποστήριξη απομακρυσμένων περιοχών που διαθέτουν μεν ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά όχι επαρκές ιατρικό προσωπικό.
Η τηλεακτινολογία πρέπει να βασίζεται σε πρότυπα και να ελέγχεται τακτικά από τους αρμόδιους φορείς.
Ερ: Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Ελλάδα;
Απ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τελείως άναρχη κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός ούτε παρακολούθηση της εξέτασης από ιατρό ακτινολόγο, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Δεν γνωρίζουμε ποιος παρακολουθεί την εξέταση, ούτε αν ο ιατρός που θα τη γνωματεύσει έχει πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του εξεταζόμενου.
Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε για τη διαβίβαση δεδομένων και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στον ασθενή ή τον ιατρό του. Η τηλεακτινολογία στη χώρα μας δεν είναι πλήρης αλλά απλά κάλυψη ακτινολογικών εξετάσεων με εξ αποστάσεως διάγνωση.
Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι η τηλεακτινολογία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ιατρική πράξη που χρειάζεται πρότυπα και τακτική παρακολούθηση.
Ερ: Όλα αυτά τα προβλήματα τα έχετε θέσει στο Υπουργείο; Έχετε κάνει προτάσεις;
Απ: Βεβαίως. Είμαστε σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας και έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις για τη διαμόρφωση του καταλληλότερου νομικού πλαισίου. Έχουμε ήδη συντάξει και παραδώσει νομικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση με προτάσεις για την υποστήριξη της επιλογής κατάλληλου πρωτοκόλλου εξέτασης.
Ερ: Σε τι στάδιο είναι οι συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας; Ενδέχεται να έχουμε σύντομα ένα κανονιστικό πλαίσιο;
Απ: Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία θεωρεί ουσιώδη τη συμμετοχή της στις υπό διαμόρφωση υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεακτινολογίας για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Ο υπουργός εργάζεται για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα καλύψει την τηλεακτινολογία, και πιστεύω ότι θα δοθεί μία πολύ καλή λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ