Επίδραση της ζάχαρης στα παιδιά: Μια κρίσιμη φάση για την καρδιοαγγειακή υγεία στην ενήλικη ζωή

Επίδραση της ζάχαρης στα παιδιά: Μια κρίσιμη φάση για την καρδιοαγγειακή υγεία στην ενήλικη ζωή

Η διατροφή στα πρώτα χρόνια ζωής έχει σημαντική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των ενηλίκων. Οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη σύλληψη μέχρι την ηλικία των δύο ετών, είναι καθοριστικές για την υγεία του στο μέλλον. Οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή κατά αυτή την περίοδο μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες, οδηγώντας τους κορυφαίους οργανισμούς υγείας να προτείνουν την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και υπερεπεξεργασμένων τροφών όταν τα μωρά αρχίζουν να καταναλώνουν στερεές τροφές.

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή. Αυτή είναι η κύρια διαπίστωση μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ, η οποία χρησιμοποιεί δεδομένα από 63.433 συμμετέχοντες στην τράπεζα δεδομένων UK Biobank, που γεννήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956 στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ιστορικό καρδιοαγγειακής νόσου.

Κατά την περίοδο της επιβολής του δελτίου ζάχαρης στη Βρετανία το 1953, οι επιτρεπόμενες ποσότητες ζάχαρης περιορίστηκαν σε λιγότερο από 40 γραμμάρια ημερησίως, με τους περιορισμούς αυτούς να ισχύουν και για βρέφη κάτω των δύο ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε περιορισμούς ζάχαρης συνδέεται με χαμηλότερους καρδιοαγγειακούς κινδύνους στην ενήλικη ζωή. Συγκεκριμένα, όσοι βιώσαν τον περιορισμό ζάχαρης στα πρώτα χρόνια είχαν έως και 31% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 27% μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακού θανάτου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα, αν και οι συγγραφείς επισημαίνουν τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της έλλειψης λεπτομερών διατροφικών δεδομένων. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι μια εκτενή και καλοσχεδιασμένη μελέτη που ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης ζάχαρης και της καρδιοαγγειακής υγείας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play