Επιθανάτιες εμπειρίες: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε κρίσιμες στιγμές;

Επιθανάτιες εμπειρίες: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε κρίσιμες στιγμές;

Εξερευνώντας τις επιθανάτιες εμπειρίες και την εγκεφαλική αντίδραση σε ακραίες καταστάσεις. Ίσως έχετε ακούσει για τις εμπειρίες κοντά στον θάνατο (near-death experiences, NDEs), οι οποίες περιβάλλονται από μυστήριο και αφορούν αναζητήσεις για επιστημονική κατανόηση. Αυτές οι εμπειρίες συχνά συνδέονται με καταστάσεις αναστρέψιμου κλινικού θανάτου, δημιουργώντας ιντριγκαριστικά ερωτήματα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Neurology προτείνει ένα ενοποιημένο νευρο-επιστημονικό μοντέλο, γνωστό ως NEPTUNE, το οποίο ρίχνει φως στους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις εμπειρίες, συνδυάζοντας δεδομένα από τη νευροβιολογία, την ψυχολογία και τη θεωρία της εξέλιξης.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι παράγοντες όπως η έλλειψη οξυγόνου και η αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένες εγκεφαλικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις παραδόξως έντονες αισθήσεις που αναφέρουν οι συμμετέχοντες. Μια εμπειρία κοντά στον θάνατο περιγράφεται ως βαθιά προσωπική και κοινά βιωμένη, συμπεριλαμβάνοντας τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιλήψεις.

Η φυσιολογική αποδιοργάνωση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών έχει ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι συμβαδίζει με τη διαδικασία της καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο προκαλεί υποξία, κατάσταση που αυξάνει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και ενεργοποιεί τη μεταβολική διαδικασία, οδηγώντας σε απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να εξηγήσει τις παραμορφωμένες αντιλήψεις του χρόνου και τις οπτικές παραισθήσεις που αναφέρονται από άτομα που έχουν βιώσει αυτές τις εμπειρίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play