Η τραγωδία στο Μάτι, επτά χρόνια μετά, επισημαίνει τις ευθύνες και την κλιματική κρίση. Στις 23 Ιουλίου 2018, η Ανατολική Αττική υπήρξε το επίκεντρο μιας από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς. Επτά χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, όπως και τα ίχνη της τραγωδίας στην περιοχή . Όπως κάθε χρόνο, κάτοικοι, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες συγκεντρώθηκαν στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι για να τιμήσουν όσους χάθηκαν. Το τρισάγιο, η σιγή δύο λεπτών και η κατάθεση λουλουδιών μπροστά στο μνημείο δεν αποτελούν μόνο πράξεις μνήμης, αλλά και υπενθύμιση της ευθύνης που συνοδεύει κάθε εθνική τραγωδία.
Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και χωράφια, ενώ κάποιοι άνθρωποι πνίγηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να διαφύγουν. Ανάμεσα στα θύματα, 11 παιδιά. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό, τέσσερις από τους δέκα καταδικασθέντες για την φονική πυρκαγιά οδηγήθηκαν στη φυλακή. Επτά χρόνια μετά, οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να μιλούν για άδικη απόφαση και αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους.
Η εικόνα των 26 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο οικόπεδο του τρόμου έχει καταγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση. Η τραγωδία στο Μάτι υπήρξε καμπανάκι για τις αδυναμίες του κράτους πρόνοιας και της πολιτικής προστασίας, αλλά και για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που πλέον δεν είναι μελλοντική απειλή, αλλά παρούσα πραγματικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr