Οι αγρότες προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις λόγω πιθανών περικοπών στη χρηματοδότηση της ΚΑΠ της ΕΕ. Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, και μαζί του έρχεται και ένα σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων που προορίζονται για τους αγρότες. Αυτή η εξέλιξη προϊδεάζει τους Ευρωπαίους αγρότες για την άμεση απειλή που αντιμετωπίζουν στα μέσα διαβίωσής τους, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις και απεργιακές απεργίες. «Έχω το τρακτέρ και είμαι έτοιμος», προειδοποίησε ο Massimiliano Giansanti, επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι γεωργίας Copa, ανταγωνιζόμενος τις φήμες για περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Η ΚΑΠ αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ. «Αυτό το ποσό συμπληρώθηκε με προσωρινή χρηματοδότηση για να βοηθηθεί το μπλοκ να ανακάμψει από την πανδημία», αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με πληρωμές που κυμαίνονται από 53 έως 59 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η ΚΑΠ χρηματοδοτείται μέσω δύο πυλώνων: ο Πυλώνας Ένας περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές στους αγρότες για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, ενώ ο Πυλώνας Δύο αφορά τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης. Οι αποφάσεις σχετικά με το πώς διατίθενται τα χρήματα παίρνονται σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες μέλη, με στρατηγικά σχέδια που ισχύουν από το 2023 έως το 2027. Οι περισσότερες άμεσες πληρωμές παρέχουν στήριξη στους αγρότες, ενώ το 25% τους προορίζεται για οικολογικά προγράμματα.
Οι χώρες μέλη που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ οι αγρότες από μικρότερες χώρες όπως η Εσθονία εξαρτώνται περισσότερο από επιδοτήσεις. «Η ΚΑΠ έχει αναδιαρθρωθεί αρκετές φορές», με τις πιο πρόσφατες μεταρρυθμίσεις να περιλαμβάνουν την εισαγωγή στρατηγικών εθνικών σχεδίων.
Όσον αφορά το μέλλον, οι αγρότες προειδοποιούν για περικοπές, με την ΕΕ να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων και την αποπληρωμή του δανεισμού από την εποχή της Covid, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση της ΚΑΠ. Οι σχετικές φήμες αναφέρουν πιθανές συγχωνεύσεις της ΚΑΠ με άλλες χρηματοδοτήσεις, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για την επίδραση στις επιδοτήσεις αγροτικής ανάπτυξης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr