Eurostat: Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ στη σπατάλη τροφίμων, με πάνω από 200 κιλά ανά κάτοικο το 2023

Eurostat: Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ στη σπατάλη τροφίμων, με πάνω από 200 κιλά ανά κάτοικο το 2023

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα το 2023: 200 κιλά ανά κάτοικο, τρίτη θέση στην ΕΕ. Απογοητευτική είναι η κατάσταση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα δεδομένα για το 2023, το σύνολο της ΕΕ παράγει πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους τροφικών αποβλήτων, που ισοδυναμούν με 130 κιλά κατά μέσο όρο ανά Ευρωπαίο (key001). Εντυπωσιακό είναι ότι το 53% των αποβλήτων προέρχεται από νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 47% προέρχεται από ανώτερα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό σπατάλης τροφίμων από τα νοικοκυριά είναι 44%, σημαντικά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ξεπερνά το 50%.

Η χώρα μας διατηρεί μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ αναφορικά με την ποσότητα τροφίμων που πετιούνται ανά κάτοικο (key002), μαζί με τη Δανία και την Κύπρο. Στον τομέα του λιανεμπορίου, της εστίασης και των νοικοκυριών, περίπου το 9% των τροφίμων που φτάνουν στους καταναλωτές απορρίπτονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα απόβλητα των νοικοκυριών είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνα της πρωτογενούς παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων και ποτών, τομείς στους οποίους εφαρμόζονται στρατηγικές μείωσης.

Το 2023, η Ελλάδα πέταξε περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους φαγητού, με κάθε Έλληνα να σπαταλά περίπου 201 κιλά τροφίμων ετησίως, διατηρώντας έτσι την τρίτη θέση στην Ευρώπη. Το 44,3% της σπατάλης οφείλεται στα νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο 56% προέρχεται από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και την εστίαση. Σε σύγκριση, στην Τσεχία, που έχει παρόμοιο πληθυσμό, η ποσότητα τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μόλις η μισή.

Συνολικά, από τη συνολική ποσότητα τροφικών αποβλήτων στην ΕΕ, 31 εκατομμύρια τόνοι (53%) προέρχονται από νοικοκυριά, με λιγότερους από 11 εκατομμύρια τόνους (19%) να προέρχονται από τον τομέα μεταποίησης και παραγωγής. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ καταγράφουν την ποσότητα τροφικών αποβλήτων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της σπατάλης, που έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play