Η Έβελυν ντε Μόργκαν και το έργο της αποτυπώνουν την τραγικότητα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με μοναδικό τρόπο. Η καλλιτέχνης Έβελυν ντε Μόργκαν, μέσα από την ελαιογραφία της «Death of the Dragon», μας μεταφέρει σε μια ενορχηστρωμένη σκηνή που συνδυάζει την κόκκινη λάβα με δρακογενείς μορφές και φυλακισμένους που προσεύχονται για σωτηρία. Αυτή η εικαστική δημιουργία, η οποία σχεδιάστηκε μεταξύ 1914 και 1918, αποτελεί μια ισχυρή αλληγορία για την απελπισία και την καταπίεση που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αναδεικνύοντας τη διαρκή πάλη μεταξύ του καλού και του κακού.
Η Έβελυν ντε Μόργκαν άργησε πολύ να αναγνωριστεί και ο λόγος ήταν, όπως ήταν σύνηθες στην εποχή της, ότι επισκιαζόταν από τον σύζυγό της και τους διάσημους άνδρες του κύκλου τους. Ελάχιστα γνωστά ήταν τα έργα της κατά τη διάρκεια της ζωής της, με πολλά από αυτά να ανακαλύπτονται μόνο μέσω της αδελφής της, Βιλελμίνας, που ίδρυσε το Ίδρυμα De Morgan.
Ωστόσο, η Έβελυν ντε Μόργκαν αξίζει με το παραπάνω την καθυστερημένη αναγνώριση του κόσμου της τέχνης, καθότι όρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τεχνών μετά το τέλος του κινήματος των Προραφαηλιτών. Οι μορφές που αποτυπώνει στα έργα της διακρίνονται για την ενεργητικότητα και την αυτονομία τους, διαλύοντας τις συμβατικές απεικονίσεις των γυναικών στην τέχνη της εποχής.
Συνεχίζοντας να εξερευνά τη σύνθεση και την τεχνική, η ντε Μόργκαν συνδύασε τη γλυπτική του φωτός με την εντυπωσιακή χρήση χρωμάτων, δημιουργώντας έργα που, παρά την τραγικότητά τους, προσφέρουν μια αίσθηση ελπίδας και πνευματικής ολοκλήρωσης. Η ερμηνεία του θανάτου στα έργα της, καθώς και η εξέταση των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα και τις κοινωνικές δομές, καθιστούν την τέχνη της διαχρονική και σημαντική για τον σύγχρονο θεατή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr