Η Αριέλα Αΐσα Αζουλάι αναδεικνύει τη σύνθετη πολιτισμική κληρονομιά του Εβραϊκού και Μουσουλμανικού κόσμου. Η Αριέλα Αΐσα Αζουλάι αυτοπροσδιορίζεται με όρους που προκαλούν εντύπωση, όπως «Αραβίδα Εβραία» και «Παλαιστίνια Εβραία», καταδεικνύοντας την προσπάθειά της να ορίσει την ταυτότητά της. Γεννημένη στο Ισραήλ το 1962, η Αζουλάι απορρίπτει την ισραηλινή ταυτότητα, βλέποντας το Ισραήλ ως σιωνιστική αποικία. Σήμερα, ως καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, εστιάζει στην αποαποικιοκρατική τοποθέτηση και στη «δυνητική ιστορία», η οποία χρησιμοποιεί ιστορικά και αρχειακά δεδομένα για να προτείνει εναλλακτικές αφηγήσεις που αντιπαρατίθενται στην κυρίαρχη.
Το τελευταίο της έργο, με τίτλο Οι κοσμηματοποιοί της Ούμα: Μια δυνητική ιστορία του Εβραϊκού Μουσουλμανικού Κόσμου, που εκδόθηκε πέρυσι από τις εκδόσεις Verso, αναφέρεται σε μια πλούσια παράδοση Εβραίων κοσμηματοποιών στον αραβικό κόσμο, εστιάζοντας στον όρο «Ούμα» που αναφέρεται στην ισλαμική κοινότητα και την περιλαμβανόμενη θέση των λαών του Βιβλίου, όπως οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί. Η Αζουλάι υποστηρίζει ότι ο σιωνισμός, θεωρούμενος ως αποικιοκρατική στρατηγική, κατέστρεψε έναν πλούσιο πολιτισμό που περιλάμβανε πολλές εβραϊκές παραδόσεις.
Με τη μέθοδο της αλληλογραφίας, η Αζουλάι απευθύνεται σε προγόνους, σε διανοητικούς συνομιλητές και ακόμη και σε γονείς και παιδιά, δημιουργώντας μια προσωπική και συλλογική αφήγηση. Μέσα από το οπτικό υλικό και τα ελεύθερα γραπτά της, αναβιώνει έναν κόσμο που έχει χαθεί, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες και τις φωνές των προγόνων. Αναζητώντας την αναδόμηση αυτής της κληρονομιάς, προτείνει έναν νέο δρόμο για την κατανόηση της εβραϊκής ταυτότητας, με εστίαση στις απώλειες και στις επανορθωτικές δυνατότητες του πολιτισμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr