Ευρωπαϊκή Ένωση: Επανεξέταση δασμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Επανεξέταση δασμών στις εισαγωγές από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επαναφέρει δασμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, επισημαίνοντας τις προκλήσεις του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην υλοποίηση 30ήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Ανεξαρτήτως της έκβασης αυτών των προσπαθειών, η αποκατάσταση κανονικότητας στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τις Βρυξέλλες. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και την άρση ευνοϊκών μέτρων που είχαν επιβληθεί για να στηρίξουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή. Ένα από αυτά είναι η κατάργηση όλων των δασμών για τα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία. Με την ολοκλήρωση της ισχύος της σχετικής συμφωνίας τον Ιούνιο, οι Βρυξέλλες φαίνεται να προσανατολίζονται να μην ανανεώσουν τις δασμολογικές απαλλαγές.

Οι δασμολογικές απαλλαγές είχαν καθοριστεί το 2022, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγροτικές ενώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό των ουκρανικών προϊόντων, που θεωρούν ότι είναι παράνομος. Το 2024, η ΕΕ είχε ήδη θεσπίσει περιορισμούς στην αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων προϊόντων από την Ουκρανία, και οι διαπραγματεύσεις για την παράταση της προνομιακής εισαγωγής συνεχίζονται.

Από τις αρχές Μαρτίου, ο επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων Κριστόφ Χάνσεν είχε προειδοποιήσει για την πρόθεση της ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων μετά τη λήξη της συμφωνίας τον Ιούνιο. Ο Χάνσεν δήλωσε ότι οι ποσοστώσεις εισαγωγών δεν θα παραμείνουν οι ίδιες και επομένως οι εισαγωγές θα μειωθούν.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία, η οποία είναι παραγωγός σημαντικών ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, ασκεί πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για την παράταση των τελωνειακών απαλλαγών, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, κυρίως για τα πουλερικά και τα αυγά, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των εισαγωγών από την Ουκρανία.

Η πρόταση του Κριστόφ Χάνσεν για μια μακροχρόνια συμφωνία με την Ουκρανία στοχεύει στην ευθυγράμμιση των παραγωγικών προδιαγραφών των δύο πλευρών, δεδομένου ότι οι υγειονομικοί κανονισμοί στην Ουκρανία είναι λιγότερο αυστηροί, δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες μετά από το κοινό ταξίδι των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας στο Κίεβο, ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέα μέτρα κατά της Ρωσίας αν η ρωσική πλευρά δεν συμμορφωθεί με την προτεινόμενη εκεχειρία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play