Ευρώπη: Ανησυχητική η ψυχολογία των εφήβων με μεγάλο χάσμα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Ευρώπη: Ανησυχητική η ψυχολογία των εφήβων με μεγάλο χάσμα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

Η ψυχολογία των εφήβων στην Ευρώπη παρουσιάζει ανησυχητικά επίπεδα, με μεγάλες διαφορές μεταξύ φύλων. Οι έφηβοι σε πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, με περίπου δύο στους πέντε να προσπαθούν να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Τα κορίτσια παρουσιάζουν χειρότερη ψυχολογία σε σχέση με τα αγόρια σε όλες τις 37 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η μελέτη, που παρακολουθεί τις συνήθειες των εφήβων σε θέματα αλκοόλ, καπνίσματος και ναρκωτικών για 30 χρόνια, εξέτασε επίσης την ψυχική τους υγεία, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Οι νέοι σήμερα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η κοινωνική απομόνωση και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Η έρευνα εξέτασε σχεδόν 114.000 μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών και για πρώτη φορά το 2024 ενσωμάτωσε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους ευημερία, με βάση την ικανοποίηση τους από τη ζωή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 59% των εφήβων πληρούσε τα κριτήρια για καλή ψυχική υγεία, ωστόσο υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανά περιοχή. Οι έφηβοι από σκανδιναβικές χώρες όπως οι Νήσοι Φερόες, η Ισλανδία και η Δανία εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά ψυχικής ευημερίας.

Αντίθετα, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ανησυχητική, καθώς μόνο το 43% των εφήβων αναφέρει καλή ψυχική υγεία, με την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Ο βαθμός ευημερίας ποικίλλει και σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία, όπου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.

Η Kadri Soova, διευθύντρια μιας ομάδας υπεράσπισης της ψυχικής υγείας, τόνισε τη σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία των νέων. Τα κορίτσια είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα αγόρια σε όλες τις 37 χώρες της μελέτης, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη την προσοχή των υπευθύνων πολιτικής. Η αύξηση των ψυχικών προβλημάτων στους νέους καταδεικνύει την ανάγκη για στοχευμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και υποστηρικτικά προγράμματα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play