Ευρώπη: Η επίδραση της αύξησης των δισεκατομμυριούχων στην ανισότητα και η απειλή για τη δημοκρατία

Ευρώπη: Η επίδραση της αύξησης των δισεκατομμυριούχων στην ανισότητα και η απειλή για τη δημοκρατία

Η ακραία συσσώρευση πλούτου στην Ευρώπη εντείνει την ανισότητα και υπονομεύει τη δημοκρατία. Όσοι πιστεύουν ότι η αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων συμβάλλει στην ευημερία και τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας, ζουν σε ένα μύθο. Η ακραία συσσώρευση πλούτου ενισχύει την ανισότητα, αποσταθεροποιεί τις οικονομίες και υπονομεύει τη δημοκρατία, γεγονός που είναι εμφανές στην Ευρώπη. Το 2024, ο πλούτος των 440 δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης αυξανόταν κατά σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά, ενώ σχεδόν κάθε εβδομάδα εμφανιζόταν ένας νέος δισεκατομμυριούχος. Αυτό αντιτίθεται στη διάχυτη ανησυχία των Ευρωπαίων, οι οποίοι αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος διαβίωσης. Παράλληλα, οι δισεκατομμυριούχοι αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή στην πολιτική, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των ισχυρών και της υπόλοιπης κοινωνίας.

Η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Στη Δυτική Ευρώπη, πολιτικοί οικονομολόγοι του New Economics Foundation (NEF) υπογραμμίζουν ότι αυτή η συγκέντρωση έχει επιπτώσεις στη χάραξη πολιτικής, οδηγώντας σε χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα και εμβάθυνση των ανισοτήτων. Αν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την περαιτέρω υπονόμευση της δημοκρατίας, οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον του ακραίου πλούτου.

Η πρόσφατη αναταραχή στην αμερικανική πολιτική παρέχει προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης πλούτου. Οι επιπτώσεις του ακραίου πλούτου στη δημοκρατία είναι αναμφισβήτητες, καθώς επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις φορολογικές πολιτικές και τη δημόσια συζήτηση, ενισχύοντας τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, η ανισότητα μειώνει τη ζήτηση στην οικονομία και περιορίζει την ανάπτυξη, περιορίζοντας την εργασία και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης. Παράλληλα, η κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων από υπερπλούσιους επενδυτές έχει οδηγήσει σε κρίση στέγασης, με αυξήσεις στα ενοίκια που επιβαρύνουν τους πολίτες.

Καθώς οι δισεκατομμυριούχοι αποκτούν δυσανάλογη επιρροή, το χάσμα μεταξύ των ισχυρών και των απλών ανθρώπων συνεχώς διευρύνεται. Οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της συνέχισης των υπερβολών των πλουσίων και της προώθησης πολιτικών που εξασφαλίζουν ευημερία για όλους, εντός των οικολογικών ορίων.

Αν οι πολιτικές δεν αναθεωρηθούν, οι δημοκρατίες κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν. Οι πρόσφατες προτάσεις φορολόγησης του πλούτου υπογραμμίζουν τη δυνατότητα μιας διαφορετικής πορείας, με τη φορολόγηση των υπερπλουσίων να αναγνωρίζεται ως αναγκαίο εργαλείο για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play