Η Ευρώπη προχωρά σε πρωτοβουλίες για την προστασία των ανηλίκων από την υπερβολική χρήση οθονών. Η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet, υπολογιστών και παιχνιδομηχανών έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην Ευρώπη. Η αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών από τις οθόνες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη. Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι παγκοσμίως δαπανούν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 22 λεπτά καθημερινά μπροστά σε οθόνες, με ανησυχητικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική έκθεση στις οθόνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκεφαλικό τους σχηματισμό και να εντείνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών τάσεων σε παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, από το 2024, όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες στην Ευρώπη οφείλουν να τηρούν την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, έναν σύνολο κανόνων που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος. Στη Γαλλία, η απαγόρευση χρήσης smartphones στα σχολεία από το 2018 δείχνει τη σπουδαιότητα της ρύθμισης αυτής, παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή της. Το δημόσιο σχολείο Marcel Pagnol, που συμμετέχει σε πρόγραμμα ψηφιακού διαλείμματος, απαγορεύει στους μαθητές της πρώτης τάξης να φέρνουν τα τηλέφωνά τους, ενώ οι μεγαλύτεροι επιτρέπεται να τα διατηρούν αλλά όχι να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αποδεικνύεται αποτελεσματική, με τους μαθητές να εκφράζουν ικανοποίηση και να παρατηρείται μείωση των περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού, ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει το 16% των μαθητών στην Ευρώπη. Ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί εργάζονται από κοινού για τη διαχείριση της υπερέκθεσης στις οθόνες, οι πιέσεις για αυστηρότερους κανονισμούς συνεχώς εντείνονται. Η ευρωβουλευτής Kim Van der Sparrentak υπογραμμίζει την αναγκαιότητα απαγόρευσης των εθιστικών αλγορίθμων και τη σημασία ενός συλλογικού αγώνα για την ψυχική υγεία των ανηλίκων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr