Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη με καύσωνες και πλημμύρες να προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Σοβαρές καταιγίδες πλήττουν ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, οδηγώντας σε πλημμύρες, μετά από εβδομάδες ακραίας ζέστης. Οι καύσωνες στη Σικελία και σε περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να αγγίξουν τους 44°C και 43°C αντίστοιχα, όπως αναφέρεται από το Bloomberg. Ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό έχει προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις καθώς κινείται ανατολικά προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτές οι βροχοπτώσεις έφεραν βροχή ενός μήνα σε περιοχές της Αγγλίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Μετεωρολογικού Γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τομ Μόργκαν.
Κόκκινες προειδοποιήσεις για βροχή και πλημμύρες έχουν εκδοθεί σε όλη τη Δανία, απειλώντας μεταφορές και κατοικίες. Επίσης, πορτοκαλί προειδοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία και την Πολωνία. Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, από καταιγίδες μέχρι πυρκαγιές, καθιστώντας την ηπειρωτική χώρα από τις πιο ευάλωτες παγκοσμίως.
Ο καύσωνας στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, με τη νυχτερινή θερμοκρασία στην Αθήνα να μην αναμένεται να πέσει κάτω από τους 30 °C. Η πρωτεύουσα και οι γύρω περιοχές έχουν προστεθεί στον κατάλογο περιοχών όπου έχει διακοπεί η εργασία σε εξωτερικούς χώρους από το μεσημέρι μέχρι τις 5 μ.μ., τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου. Ο μεγαλύτερος μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό για πυρκαγιές.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση, και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους διαχειριστές δικτύου για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα μοντέλα του Bloomberg, η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% την επόμενη εβδομάδα. Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται προς τα νότια αυτή την εβδομάδα, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με τον Χουάν Χεσούς Γκονζάλες Αλεμάν, μετεωρολόγο της ισπανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET.
Ετικέτες: καύσωνας, πλημμύρες, Ευρώπη, καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή, ενέργεια
Πηγή περιεχομένου: in.gr