Αναλυτική ματιά στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και τις προθέσεις του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, παρατήρησε κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ότι η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ήταν επιθετική, επιρρίπτοντας ευθύνες και διατηρώντας ένα επικριτικό τόνο.
Μιλώντας στα κυπριακά ΜΜΕ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, αν και ο γενικός γραμματέας γνώριζε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα λόγω των εκλογών στα κατεχόμενα, αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση. Σημείωσε ότι ο Γκουτέρες ήθελε να στείλει ένα μήνυμα τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στον κυπριακό λαό για τη δέσμευσή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες και στόχος είναι οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Αμέσως μετά τις εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα επισκεφθεί την Κύπρο, με στόχο την προετοιμασία μιας Διευρυμένης Διάσκεψης, προγραμματισμένη πριν το τέλος του χρόνου.
Σχολιάζοντας τη στάση του Ερσίν Τατάρ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε: Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, αλλά η προσέγγισή του ήταν επιθετική, με πολλές κατηγορίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εδώ για να εμπλακεί σε παιχνίδια επιρρίψεων ευθυνών, αλλά για να εκφράσει την πολιτική του βούληση για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ως ένδειξη της σταθερής πρόθεσης των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν εξετάστηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αν και ο Τατάρ έκανε κάποιες αναφορές. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η κεντρική συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr