Φαιστός: Ιστορίες από το παρελθόν και την καρδιά

Φαιστός: Ιστορίες από το παρελθόν και την καρδιά

Ανακαλύψτε την ιστορία του δίσκου της Φαιστού και την πολιτιστική κληρονομιά της μινωικής Κρήτης. Στις 3 Ιουλίου 1908, ο ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier (1874-1937) εντόπισε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο παλάτι της Φαιστού, τον δίσκο της Φαιστού. Ο δίσκος, με διάμετρο 16 εκατοστά και πάχος 2,1 εκατοστά, χρονολογείται πιθανώς στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα π.Χ., κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Ο δίσκος της Φαιστού, ο οποίος διατηρείται ακέραιος, φέρει κρητική ιερογλυφική γραφή, αποτυπωμένη σπειροειδώς και στις δύο πλευρές του . Τα 45 σύμβολα του δίσκου, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σπειροειδή διάταξη, σχηματίζουν λέξεις που χωρίζονται με κάθετες εγχάρακτες γραμμές. Αυτή η αποτύπωση έγινε με σφραγίδες σε νωπό πηλό, γεγονός που καθιστά τον δίσκο το παλαιότερο γνωστό δείγμα τυπογραφίας.

Παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αποκρυπτογράφηση του κειμένου, καμία δεν είναι απόλυτα πειστική. Σύμφωνα με την πιο επικρατούσα θεωρία, ο δίσκος περιέχει θρησκευτικό κείμενο ή ύμνο . Η Φαιστός, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, είναι δεύτερη σε σημασία μινωική πόλη μετά την Κνωσό. Η πόλη, χτισμένη πάνω σε λόφους και σε πεδινές εκτάσεις, υπηρέτησε ως ένα από τα κύρια κέντρα του μινωικού πολιτισμού, καθώς και ως η ισχυρότερη πόλη της νότιας Κρήτης.

Η Φαιστός έχει αναφερθεί και από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Διόδωρος, ο Στράβωνας και ο Παυσανίας, ενώ ο Όμηρος την αναφέρει και στη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα, με αφορμή την επέτειο της ανακάλυψης του δίσκου της Φαιστού, παραθέτουμε αποσπάσματα από το ταξιδιωτικό σημείωμα του Ηλία Βενέζη με τίτλο «Ο Αλέξανδρος της Φαιστού», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα στις 26 Ιουνίου 1962.

Ο Αλέξανδρος Βενετικός, φύλακας του ανακτόρου, αφηγείται τη ζωή και την ιστορία του τόπου με πάθος και ζωντάνια, αναβιώνοντας τις μνήμες και την πολιτιστική κληρονομιά του μινωικού κόσμου. Οι περιγραφές του μας ταξιδεύουν σε μια εποχή όπου η Φαιστός άνθιζε, καθώς μας φέρνουν σε επαφή με τη μοναδική κουλτούρα της αρχαίας Κρήτης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play