Φυτά που παράγουν το δικό τους λίπασμα για βιώσιμη γεωργία

Φυτά που παράγουν το δικό τους λίπασμα για βιώσιμη γεωργία

Ανακαλύψεις στη γεωργία: φυτά που αξιοποιούν το άζωτο της ατμόσφαιρας μειώνουν την περιβαλλοντική επίπτωση. Σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το άζωτο παραμένει ο κύριος περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών. Καθώς το άζωτο του εδάφους εξαντλείται από τις βιομηχανικές καλλιέργειες, η παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, που αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της χρήσης λιπασμάτων επιβαρύνουν τους υδάτινους πόρους, οδηγώντας σε φαινόμενα ευτροφισμού που καταστρέφουν λίμνες και ποτάμια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την ικανότητα ορισμένων φυτών να αξιοποιούν το άζωτο της ατμόσφαιρας ως πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες καλλιέργειες, περιορίζοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Σύμφωνα με τη Σιμόνα Ραντουτσόιου από το Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία, αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Τα ψυχανθή φυτά, όπως το φασόλι και το μπιζέλι, μπορούν να αναπτυχθούν σε φτωχά εδάφη και να εμπλουτίσουν το έδαφος με άζωτο, προσελκύοντας συμβιωτικά βακτήρια που μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο σε αμμώνιο, μία μορφή αξιοποιήσιμη για την παραγωγή πρωτεϊνών. Η μελέτη επικεντρώνεται στο γονίδιο που ανιχνεύει εχθρικά βακτήρια και βοηθά στην ανάπτυξη αμυντικών μηχανισμών στα φυτά. Διαπιστώθηκε ότι μια μικρή αλλαγή σε μόλις δύο αμινοξέα στο γονίδιο των ψυχανθών τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν τα συμβιωτικά βακτήρια ως φίλους, διευκολύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Η επίδραση αυτής της ανακάλυψης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε φυτά άλλων οικογενειών, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες μεγάλης οικονομικής αξίας όπως το σιτάρι και το ρύζι. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι μένουν πολλές ερωτήσεις να απαντηθούν σχετικά με το πώς ακριβώς σχηματίζονται οι ρίζες των ψυχανθών και η ικανότητά τους να φιλοξενούν βακτήρια. Αν οι προσπάθειες αποδώσουν, θα μπορούσε να προκύψει μία εναλλακτική λύση στη λίπανση που θα ενισχύσει τη διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους των χημικών λιπασμάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play