Η G7 εστιάζει στην υποστήριξη της Ουκρανίας καθώς ο Ζελένσκι προβαίνει σε εκκλήσεις ενίσχυσης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφθασε στον Καναδά την Τρίτη με σκοπό να ενθαρρύνει την ομάδα των επτά βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών να προσφέρει περισσότερη στήριξη στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Ρωσίας. Η απουσία του προεδρού των ΗΠΑ από τη σύνοδο, ο οποίος αποχώρησε βιαστικά λόγω των εξελίξεων στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν, προκαλεί ανησυχία.
Πριν την αναχώρησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε ορισμένες χώρες μέλη της G7. Ο Τραμπ τόνισε ότι η απουσία του Πούτιν είναι λανθασμένη, καθώς η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από την G8 από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος προεδρεύει της G7, ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια σε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επιβάλλονται λόγω πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο, που κόστισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.
Στη διάρκεια του δείπνου των επτά ηγετών, τονίστηκε η σημασία της άσκησης μέγιστης πίεσης κατά της Ρωσίας για την έναρξη σοβαρών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη πίεση. Ο Καναδός πρωθυπουργός σχεδιάζει να εκδώσει δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η οποία θα καλεί σε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες τόνισαν στον Τραμπ την ανάγκη για στήριξη στις κυρώσεις, παρόλο που ο ίδιος φάνηκε απρόθυμος. Οι ηγέτες έχουν ετοιμάσει σχέδια για θέματα όπως η μετανάστευση και η τεχνητή νοημοσύνη, με τα μέλη της G7 να συμφωνούν σε κοινές δηλώσεις.
Το Κρεμλίνο αντέτεινε ότι η G7 έχει χάσει τη σημασία της για τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «μάλλον άχρηστη».
Πηγή περιεχομένου: in.gr