Το Λούβρο προχωρά σε αύξηση των εισιτηρίων για τους μη Ευρωπαίους επισκέπτες, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του. Το Λούβρο, το πιο δημοφιλές μουσείο παγκοσμίως, ανακοινώνει μια σημαντική αύξηση 45% στην τιμή του εισιτηρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, ισχύουσα από το 2026. Η αύξηση αυτή, που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα του Λούβρου και να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης και ασφάλειας. Από τις 14 Ιανουαρίου, οι επισκέπτες από χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θα καλούνται να πληρώσουν 32 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα τιμή του εισιτηρίου.
Η πλειονότητα των επηρεαζόμενων επισκεπτών θα είναι Αμερικανοί, ακολουθούμενοι από Κινέζους, σύμφωνα με την έκθεση δραστηριότητας του μουσείου για το 2024. Το 2023, το Λούβρο υποδέχθηκε 8,7 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων το 69% ήταν αλλοδαποί. Το μουσείο αναμένει να αντλήσει επιπλέον έσοδα μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από αυτή την αύξηση, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση δομικών προβλημάτων.
Μια πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει ότι το Λούβρο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η αναγκαία επένδυση για την ασφάλεια και τις υποδομές του είναι αδύνατη χωρίς τη σωστή ιεράρχηση στα προγράμματά του. Η διάρρηξη της 19ης Οκτωβρίου υπογράμμισε την έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού ασφαλείας στο μουσείο, όπως ανέφερε και η διοικητική έρευνα μετά την κλοπή κοσμημάτων του Στέμματος. Η υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί είχε προτείνει αυτή την αύξηση με στόχο τη δημιουργία νέων πόρων και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Λούβρου, υπό το πρίσμα των προειδοποιήσεων από τη διεύθυνση του μουσείου σχετικά με την παλαιότητα των υποδομών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
